IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те големи грешки при миене на колата

Защо автоматичните мивки трябва да са табу за вас, и не е е добре да миете боята на слънце

Мнозина от нас са толкова влюбени в колите си, че обичат да прекарват времето в грижа за тях. Включително да ги почистват редовно отвътре и отвън.
 
 
миене на кола
  
    
В крайна сметка, какъв е смисълът да притежаваш и да караш хубава кола, ако не я поддържаш в безупречно състояние? Редовното миене не означава само добър външен вид. Ако го направите добре и поддържате автомобила полиран, вашите усилия могат да запазят боята и да удължат живота на самата кола. Има обаче много грешки, които хората правят при миене. Дори опитни шофьори. Ето най-често срещаните, които трябва да избягвате на всяка цена.

Използване на автоматична автомивка

За най-добро измиване на автомобила, направете го сами на ръка. Да, може да бъде скучна работа, която изсмуква ценното ви време през уикенда. Ходенето на автомивка е по-удобно. Но то струва пари, а и няма гаранции, че служителят там ще положи същите усилия, което бихте положили вие.

Автоматичните автомивки трябва да бъдат табу за всеки, който приема външния вид на колата си сериозно. Те не вършат много добра работа, изобщо не почистват някои части от автомобила. Автомивките също могат да надраскат боята ви поради използваните груби четки и химикали . Даже да повредят части от любимата ви кола, като например чистачките на предното стъкло.


Миене на пряка слънчева светлина

Миенето на колата ви на пряка слънчева светлина в горещите дни е лоша идея поради ред причини. Най-очевидната е как топлината ще повлияе на скоростта, с която ще изсъхне автомобилът. Това означава, че ще трябва да почистите бързо, за да запазите контрола върху процеса. Бързото изпаряване на водата от купето на вашия автомобил също увеличава шансовете за оставяне на ивици.
 
 
миене на кола
  
   
Измиването на колата ви на пряка слънчева светлина също може да промени ефективността на вашите почистващи продукти, тъй като повечето имат препоръчителен температурен диапазон. Пряка слънчева светлина и екстремни обстоятелства дори ще оставят видими щети по екстериора с течение на времето. Боята става уязвима по време на процеса на почистване и преди нанасянето или повторното нанасяне на ваксата.


Остъргване на сухи птичи изпражнения

Може да не сте наясно, че птичите изпражнения са киселинни, но тъй като е така, те трябва бързо да бъдат премахнати от автомобила. Има обаче правилен и грешен начин да направите това. Не се изкушавайте да използвате инструменти с остри ръбове, за да изстържете птичите изпражнения веднага, тъй като това може да повреди боята ви. По-малката от двете злини тук е да оставите акото върху колата си, докато не можете да се справите  у дома, по контролиран начин.
 
 
миене на кола
   
    
Там първо омекотете петното с гореща вода и мек почистващ продукт, докато можете да го избършете с кърпа. След това изплакнете засегнатата област старателно, за да се уверите, че не е останало нищо. Ако има някакви остатъци, повторете процеса, докато боята ви (или предното стъкло) станат чисти. И естествено, рискът от петно е минимален, ако не паркирате под дървета. И ако колата ви не е червена.
 
Използване на една кофа с вода

Повечето хора избират да използват само една кофа вода, когато мият колата си. Може би нямат втора, може би не знаят, че това е грешка. Винаги трябва да използвате две кофи - една, за да нанесете шампоана и да почистите, и втора с чиста вода за изплакване.  При една кофа винаги остава мърсотия.
Започнете, като напълните кофата си с топла, но не вряла вода. Добавете избрания от вас шампоан за кола или друг продукт за почистване и го нанесете върху автомобила си. След като сте готови, изпразнете кофата и я изплакнете, преди да я напълните отново с чиста топла вода. Използвайте я, за да изплакнете обилно колата. Можете също да използвате маркуч, но това означава изплакване със студена вода, което не е толкова ефективно за премахване на сапунената смес.

Използване на препарат за съдове

Не е сериозно да си мислите, че миенето става с каквито и да е продукти. Сапунът за съдове обаче не трябва да се допуска близо до боята ви. Той е
 предназначен за мазнините, поради което е толкова добър за премахване на остатъци от храна от вашите чинии, чаши и прибори за хранене. Но това също означава, че ще разгради предпазната вакса, които може да сте нанесли върху колата си. С течение на времето това правии боята ви да изглежда матова или повредена.

За сравнение, шампоаните за автомобили и сапуните за автомивки са специални. Те съдържат лубриканти, които нежно повдигат мръсотията от вашата боя, без да я увреждат по никакъв начин. Освен това се измиват по-лесно. 


Твърде много или твърде малко почистващ продукт

След като сте избрали своя сапун за автомивка или друг подходящ почистващ продукт, важно е да използвате точното количество. Най-добрата политика е да прочетете инструкциите, тъй като производителите са експериментирали за най-добри резултати.

Използвайки малко, колата няма да стане чиста само от едната вода, а боклуците ще се местят от едно място на друго. Ако сипете твърде много пък, рискувате да оставите колата си покрита с утайка от сапун. Това всъщност може да привлече прах и мръсотия. А и ще харчите повече пари излишно.

Използване на абразивни кърпи или четки

Абразивните кърпи или четки ще изтъркат мръсотията от колата ви, но също така могат да навредят на боята. Четките с косъм могат видимо да надраскат каросерията. Кърпи с всякакъв вид абразивност водят до невидими щети, които ще забележите години по-късно. 
Колкото и изкушаващо да е да изберете четка, която прави измиването на колата ви лесно, по-добре е да изберете мека кърпа. Купете такава, предназначена специално за почистване на кола -  микрофибърна или ръкавица за пране.


Пропускане на колелата и калниците

Лесно е да забравите някои части на колата при почистване - и това важи особено за джантите. А те са вероятно най-мръсните местенца. Единият вариант да не забравяте е да започвате първо от тях. Вярно, това ще означава, че първите кофи с вода отиват там. И не е особено ефективно.
Следователно най-добрата политика е да започнете с предните стъкла и прозорците, след това да се заемете с фаровете и светлините,  после с бронята. Накрая колелата и калниците. Естествено, логичният ход е да почиствате отгоре надолу.
 
 
миене на кола
  
    
Колата съхне естествено

След като сте измили колата си, е много изкушаващо да я оставите да изсъхне естествено. В крайна сметка свършихте трудната част и сега заслужавате почивка, нали? Погрешно. Ако оставите колата си да изсъхне естествено, рискувате да оставите след себе си остатъци от вода, сапун и всякаква останала мърсотия. Ако живеете в район с по-твърда вода, това само по себе си може да остави петна. 

Оставянето на колата ви да изсъхне сама също може да повреди боята ви с течение на времето. Това се дължи на присъстващите във водата на минерали, които ще се отлагат на определени места, докато се изпарява водата. Освен това увеличава шансовете вода да проникне в пукнатини, където не бива да се задържа.
Така че изсушаването на колата ви с кърпа, вместо да я оставите да изсъхне естествено, не е само въпрос на естетика – може да предотврати и сериозни щети.

Пропускане на вакса и полиране

Последната и потенциално най-важна част от измиването на колата ви е нанасянето на вакса и след това полирането ѝ. Това предпазва боята и я поддържа да изглежда лъскава за по-дълго време. Ваксата добавя защитен слой върху вашата чиста боя. Това означава, че замърсяванията няма да стигат до нея. Това е един от продуктите, които винаги трябва да имате в гаража си .

За да нанесете ваксата, първо се уверете, че колата ви е напълно чиста навсякъде отвън. Също така трябва да е изсушена старателно на ръка, като се гарантира, че няма останала вода или петна, които да останат в капан под ваксата. След това я нанесете върху цялата бояу преди да я полирате до последния сантиметър.Това не само ще направи колата ви да изглежда добре за по-дълго време, но и се налага да яя миете по-рядко.
 
 

0 от 500