IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хакинен продава своя McLaren P1

Ако го купите, ще получите безплатен еднодневен курс при шампиона от Формула 1

McLaren F1 остава най-специалната кола за шофиране извън пистата, която британската марка някога е произвеждала. Но има още един модел от Уокинг, който също е върхът. И дори по-модерен - McLaren P1.
 
 
McLaren Мика Хакинен


Втората улична хиперкола на марката пристигна през 2013 г., за да се изправи срещу Porsche 918 Spyder и Ferrari LaFerrari. Това беше първият хибрид на McLaren, произведен само в 375 бройки. Сега един от тях се продава на търг , по-специално този, който принадлежи на двукратния световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен. 

Изминаха повече от 10 години, откакто 916 HP McLaren P1 plug-in hybrid видя бял свят и през цялото това време той придоби толкова специална аура, че се превърна в един от най-търсените съвременни хиперавтомобили. Отчасти това е така, защото са произведени само 375 бройки , но и защото това е първият хибриден McLaren. Това е един от трите автомобила (другите два са Ferrari LaFerrari и Porsche 918 Spyder), които формират „светата троица“ на модерните хиперколи. С тях започна ерата на електрифицираните суперавтомобили. Както и да е, всеки път, когато McLaren P1 излезе на търг, той чупи рекорди.
 
 
McLaren Мика Хакинен


Последният, който сменя собствеността, е особено ексклузивен по две причини: той принадлежи на Мика Хакинен и е един от седемте мотора, които McLaren използва в последната фаза на разработката на автомобила, преди да даде зелена светлина на производството му. McLaren нарече тези примери „VP“ (Validation Prototype), а този на шампиона е VP3 .

Анаграмите VP3 на външните странични прагове на този P1 с номер на шаси 5BM12ABB2DW990016 ясно показват, че това е един от малкото прототипи за валидиране. Когато McLaren приключи с тестовете, Мика Хакинен го задържа и сега го продава чрез аукционната къща Bonhams. Оттам изчислиха, че ще достигне цена между 1,5 и 2 милиона евро . Но има и бонуси!
 
 

McLaren Мика Хакинен


В цената е включена книга на McLaren, която събира бележките, които екипът за разработка е направил, когато този P1 е бил прототип за валидиране. По този начин тези от Уокинг документираха значението, което това бижу има в историята на P1.

В допълнение купувачът на този P1 ще получи нещо изключително ексклузивно: еднодневен курс по шофиране, преподаван от Хакинен. Да! Двукратният световен шампион във Формула 1 лично ще научи новия собственик как да получи най-много и на пътя, и на пистата. 

Който и да спечели търга, ще трябва да плати много повече за този P1, отколкото струваше навремето като нов. Тогава машината вървеше с началана цена от 866 000 паунда в Обединеното кралство. Вярно, по-голямата част от бройките преминаха през ръцете на McLaren за персонализиране. Така че в крайна сметка цената тръгна от 1 милион английска паунда. Така или иначе, стойността на този легендарен модел явно расте постоянно.
 
 

0 от 500