IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

McLaren промени електрическите си планове

Наследникът на P1 ще се задвижва само на ток

Години наред McLaren беше твърд в позицията си да не прави електрически автомобили, но ситуацията явно се променя. Производителят на хиперавтомобили вече работи върху електрически наследник на модела P1, който трябва да излезе на пазара към края на десетилетието.


McLaren P1


Наследникът на P1 ще бъде изцяло електрически модел. Първият от този вид, произведен от британците. Той ще излезе около две декади след пускането на P1 и очевидно ще има технологична разлика между тях.

McLaren ще разработва електрическото задвижване заедно с двигатели с вътрешно горене и хибридни системи, като последните ще съставляват 90% от продажбите на компанията през следващите пет години. Главният изпълнителен директор Майкъл Лейтърс признава, че има причини за притеснение, когато става дума за електрически суперавтомобили и №1 е теглото.


McLaren P1


„Ние не искаме да направим кола, която е 2000 килограма и 2000 конски сили – всеки може да го постигне. Това не е в ДНК-то на McLaren“, категоричен е Лейтърс.

Под „всеки“ директорът вероятно има предвид Nevera на Rimac, която развива 1914 к.с. или Lotus Evija с неговите 2000 к.с. Един от основните конкуренти на британците на пазара за спортни коли – Porsche, също работи върху своя електрическа хиперкола. Тя ще се казва Mission X, но все още не са известни подробности за нейната мощност.


McLaren P1


В McLaren възнамеряват да построят суперавтомобил, който е сравним с модела 750S, задвижван от V8. Той ще трябва да превъзхожда моделите с ДВГ в гамата на компанията по отношение на производителност и маневреност. Това означава, че McLaren ще трябва да измисли двигател, който да запази ДНК-то на марката, създавайки леки и супер бързи коли. Това се превръща в иновативен лек батериен пакет.

Лейтърс казва, че компанията приема факта, че времената се променят и трябва да са готови за това, което идва. Но преди да се появи първият в историята такъв McLaren, базираният в Уокинг автомобилен производител работи върху разработването на нова линия V8 хибридни спортни коли.


McLaren P1


По-рано тази година компанията потвърдиха подновяването на партньорството си с доставчика на двигатели Ricardo за изграждането на следващото поколение V8 двигател, който ще бъде интегриран в хибридна система. Това означава, че в крайна сметка може да видим наследник на най-бързия, най-аеродинамичния и най-технологичния модел, който McLaren някога е създавал досега - Speedtail. Той се задвижва от пренастроения V8 двигател на 750S, който работи заедно с електрически мотор за обща системна мощност от 1050 конски сили.


0 от 500