IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Търсенето на McLaren F1, свързан с Ел Чапо, приключи с неуспех

Съдбата на една от 106-те бройки от легендарната суперкола остава неясна (ВИДЕО)

McLaren F1 беше най-великата суперкола на 90-те. Беше най-бързият, най-добре проектираният и най-насоченият към шофьора автомобил от този клас, като в същото време беше и най-скъпият за времето. През 1994 г. цената му беше 540 000 британски лири, като в сумата не влизат данъците и таксите.


McLaren F1


Освен това F1 беше първата шосейна кола, за чиято направа са използвани въглеродни влакна и първата, която преодоля бариерата от 240 мили в час (386 км/ч), като държеше рекорда за скорост още 10 години. Другите новости бяха включваха централна позиция за шофиране и две пътнически седалки, разположени встрани и назад, поръчков 6,1-литров V12 с 627 к.с., създаден от BMW M-Sport и за чиято топлинна защита е използвано 24-каратово злато, както и специални врати.

От модела са произведени само 106 бройки, като една от тях – с номер на шасито 39, отива при шефа на McLaren – Рон Денис. Колата има необичаен цвят – кафяв металик за каросерията и червен интериор. Съпругата на Денис не харесва тази комбинация и Рон няма друг избор, освен да продаде автомобила, и да си поръча друг, боядисан в сребристо.


McLaren F1


Кафявият McLaren е продаден във Великобритания, но не се задържа дълго в страната и малко по-късно се озовава в Мексико, където попада в ръцете на Умберто Охеда. Той е известен още като Рикардо Белтран, а прякорът му е Ел Робачивас (крадецът на кози). Охеда е сред водачите на наркотела Синалоа, като е един от най-близките хора до лидера на организацията Хоакин Гузман, известен още като Ел Чапо (на снимката).

В момента Ел Чапо, който е сочен като най-могъщият наркотрафикант в историята, лежи в американски затвор, след като беше арестуван през 2016 г. Неговият лейтенант – Охеда, имаше различна съдба – през 1997 г. той беше застрелян в бронирания си джип. Тогава семейството му се скри от властите от картела, като с него изчезна и кафявият F1.


McLaren F1


Съдбата на автомобила си остава мистерия, като мнозина се опитват да го открият, но безуспешно. Най-активен е Ед Болиън – колекционер на коли от САЩ и голям фен на McLaren F1, който има собствен канал в YouTube. Той решава да издири колата, като преценява, че ще я купи на по-ниска цена заради нейното тъмно минало. Освен това, има голям шанс автомобилът да бъде конфискуван в момента, в който влезе в САЩ.

Проучванията на Болиън показват, че колата наистина все още съществува и дори се движи по пътищата на Мексико. Според различни информация, автомобилът се пази в плевня край Кулиакан, като първоначално е собственост на бащата на Охеда, а след това и на сина му. Появява се и видео, заснето с телефон, в което колата изглежда в прилично състояние. Болиън се свързва с мъж, който твърди, че е бащата на Охеда и двамата се договарят за сделка за продажба на стойност 2,5 млн. долара. Американецът е поканен в Синалоа, за да се увери, че автомобилът наистина съществува, но в крайна сметка всичко се оказва измама.



Болиън продължава да издирва кафявия F1 в продължение на 3 години и в крайна сметка открива, че суперколата вече не е в Мексико. Тя е била открадната още при убийството на Охеда и сега се намира в Панама или Колумбия (това също не е 100% сигурно, защото няма кой да го потвърди). С голяма разочарование Ед признава, че издирването е приключило, като все пак уточнява, че е готов да купи автомобила, ако той се появи някога. Шансовете за това обаче са минимални.

0 от 500