IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis повтаря BMW с функция за plug-in хибриди

Моделите на DS ще действат като електромобили в зоните с ниски емисии

Електрификацията постепенно превзема автомобилна индустрия, но все още има доста време до момента, когато електрическите превозни средства (EV) ще превземат напълно улиците. Един от междинните варианти са plug-in хибридите (PHEV), които дават възможност за движение в изцяло електрически режим. И това позволява на шофьорите им да ползват някои от предимства на чистите електромобили.


PHEV


Сред тези предимства са безплатно паркиране на някои места и пътуване през зоните с ниски вредни емисии, без да се плащат глоби. Подобни зони вече съществуват на много места в Европа и още преди няколко години BMW въведе специална функция в своите plug-in хибриди, която е изключително полезна на тези места.

През 2019 г. германците внедриха автоматична система в своите plug-in хибриди. Благодарение на GPS, автомобилите знаят как да разпознаят, когато навлязат в зона с ниски емисии и от този момент нататък автоматично изключват бензиновия двигател и се движат с мощността на батериите, стига, разбира се, да има енергия в тях.

Същата технология вече ще се предлага и от концерна Stellantis, като засега тя ще бъде внедрена само в моделите на премиум-марката DS. Така plug-in хибридите на френския бранд ще се държат изцяло като електрически автомобил, когато навлязат в съответна зона.


DS


Услугата вече е достъпна за моделите DS 3, DS 4, DS 7 и DS 9. При наближаване на зона с ниски емисии, системата предупреждава водача, а при навлизане в самата зона, ако е необходимо, автоматично се избира електрически режим, стига да да има достатъчно мощност в батерията. Това ще увеличи максимално ефективността на plug-in хибридните модели, като същевременно ще улесни техните шофьори. Те няма да трябва да прави абсолютно нищо, тъй като колата ще свърши цялата работа.

На първо време технологията при DS ще действа само във Франция и нейните 12 най-значими защитени зони, включително тази в столицата Париж. Към тях скоро трябва да се присъединят и други градове от страната, като постепенно обхватът на функцията ще се разшири и в чужбина.

0 от 500