IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой продаде най-много коли в Европа през март

Забавянето на електромобилите доведе до общ спад на пазара

През март 2024 г. в Европа са регистрирани 1 377 541 нови автомобила, сочат данните JATO Dynamics за 28 държави, което е спад от 2,7% в сравнение със същия месец на 2023 г.


продажби


Според експерти от индустрия забавянето се дължи на високите цени на електрическите автомобили, които блокират прехода от бензинови и дизелови автомобили към EV, както и поради несигурността относно правителствените стимули в много европейски страни и страховете за живот на батерията.

Спадът в продажбите на електрически автомобили се компенсира през първите три месеца на 2024 г. от възхода на хибридните автомобили, които с +382 700 единици от януари до март отбелязват увеличение от 18%.


Tesla Model Y

Tesla Model Y

През март Tesla Model Y отново е най-продаваният автомобил в Европа с 26 847 бройки, но електромобилът записва сериозен спад спрямо същия месец на 2023 г. (-42%). Второто и третото място заемат Volkswagen Golf - 25 779 (+43%) Dacia Sandero - 25 660 (+23%).

Притесненията относно навлизането на китайски автомобили на европейските пазари засега не се оправдават, като през март те записват пазарен дял от само 0,7%. При електромобилите нещата са по-различни, там китайските коли имат 36% от общия пазарен дял от 6,1% на ЕV моделите на на континенталния пазар.


MG 3

MG ZS

Марката MG, девета въпреки месечния спад от 38%, все още представлява 61% от регистрациите на китайски автомобили в Европа, следвана от BYD, която има 24% от пазара и има силен растеж (+577%), и Great Wall , което представлява 5% от пазара.


Най-продаваните автомобили в Европа през март (ГАЛЕРИЯ)


0 от 500
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Кратка версия ( преди 1 седмица )
    Кой продаде най-много коли в Европа през март? Tesla Model Y. Кой е на последно място в тази класация - Toyota Yaris единствена Toyota попаднала в класацията.
  • #17
    4 rate up comment 6 rate down comment
    пепа ( преди 1 седмица )
    Никой вече не купувал електрички, ама Тесла Model Y пак най-продаваната кола. Нещо опорките на фосилното лоби куцат яко...
  • #16
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Аз бих наблегнал на факта, че в "класацията" има само един електрически автомобил, при това със СПАД от 42%. А всички други коли са с ДВГ или хибриди, като повечето с РЪСТ на продажбите. И тъй като тук са бройки и проценти, нека да поскажем още малко защо е така. Моделът с най-много продажби за месеца е един от 4 предлагани модели в Европа на марката. Втория е един от марка, предлагаща 31 модела само в България само.
  • #15
    3 rate up comment 6 rate down comment
    До 13 ( преди 1 седмица )
    Изключително стойностен и информативен коментар. Поздравления. Допускам че сте в съчинявали около седмица с толкова добър анализ, добре аргументирана гледна точка и изключително ценна информация която би променила живота на всеки човек на планетата Земя. Бихте ли коментирали тази глyпост "най-продаваната toyota има колосален 38% ръст на почетното 10 място, а времето на електричките отминало , защото продажбите са се сринали с 42% до срамното 1 място по продажби." Благодаря предварително.
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Прави впечатление, че между различните места няма и голяма разлика в бройките
  • #13
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 седмица )
    МитичкЕ,описваш себе си, навсякъде ти се привижда Госта.Продължавай с логореята,не ми пречиш,само ме развеселяваш.
  • #12
    2 rate up comment 7 rate down comment
    MythBuster ( преди 1 седмица )
    До 17. Тук логорея и психопатия са коментари 1, 5, 9,14 и 17, които са клевети, кухи мнения без смисъл гарнирани със злоба и заяждане. Има и други които са само заядливи, но все пак питат или казват нещо! Ще посочиш ли мое мнение което можеш да я окачествиш като логорея? Освен настоящото, което е отговор . Ако твоите заяждания са клевети, то от Боровец насам те предупредих, че ще си изключа възпитанието и ще те наричам с истинските ти определения , които са ФАКТИ и са ИСТИНА , видни от всички.
  • #11
    6 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 1 седмица )
    Ще ми обясниш ли една логична причина да регистрирам 10 Ника за да ти цитирам източници на факти и събития? Много никове са необходими на психопатите, защото самите те са източника на информация за лъжи и манипулации и трябва да създават масовост. Примерно сайта на ЕСО е един единствен но са необходими хиляда психопата да се опитват да изопачават информацията от него, за да може необразовани индивиди като тях да бъдат излъгани. Образованите се информираме от оригинални източници, не от психопати
  • #10
    7 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 1 седмица )
    До 14. Пак гледаш в огледалото и пишеш за останалите. Основната причина да пиша без ник е искреното забавление да наричат всеки който каже някакъв факт или да не говорим числа или изчисления, МитЕ. Затова редовно ви обяснявам, че не аз съм ви проблемът, А истината и фактите. Примерно аз бих наблегнал на факта че най-продаваната toyota има колосален 38% ръст на почетното десето място, а времето на електричките е в минало , защото продажбите са се сринали с 42% до срамното първо място по продажби.
  • #9
    1 rate up comment 10 rate down comment
    TSLA ( преди 1 седмица )
    #11 Да бъде! Сто пъти по 100 години радост и богатство за теб. @мин