IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво е EREV и коя е най-бързо зареждащата се такава кола?

Префиксът означава „електрически превозни средства с увеличен пробег“

Китайската компания Hozon Auto, която произвежда автомобили под марката Neta, пусна нов средноразмерен кросоувър Neta L. В началото на продажбите новият продукт ще се предлага в четири модификации, всички с префикс EREV. Това съкращение означава електрически превозни средства с увеличен пробег.


Neta L


Neta L е изградена на собствена платформа от поколение 2.0. Обща дължина на кросоувъра е 4770 мм, широчина - 1900 мм и височина - 1660 мм. Размерът на междуосието е 2810 мм, а коефициентът на аеродинамично съпротивление на каросерията е 0.258 Cd.

Кросоувърът е оборудван с пет радара с милиметров диапазон, предна камера и четири камери за съраунд изглед. Кросоувърът разполага и с 12 ултразвукови радара и камера за наблюдение на водача. Както беше отбелязано, камерата в кабината изпълнява разширени функции за помощ при шофиране. Сред тях са асистент за паркиране, адаптивен круиз контрол и поддържане на лентата.


Neta L


По-голямата част от предния панел е заета от двоен екран, състоящ се от 15.6-инчови дисплеи: централен и мултимедийна система. Пълно LCD арматурно табло е скрито зад D-образния волан. Развлекателният екран за пътниците отпред с 2K резолюция е оборудван с чип Qualcomm Snapdragon 8155. Има и аудио система Neta Sky Theater с 16 високоговорителя.

Салонът се трансформира в зависимост от желанията и нуждите на потребителите: режим на заспиване, караоке, къмпинг, СПА или гледане на открито. Има дори отделен режим за домашни любимци. Освен това пътниците разполагат с 6.6-литров хладилник и сгъваеми маси на гърбовете на предните седалки. Температурата в кабината се регулира чрез мобилно приложение или гласови команди.


Neta L


Както вече споменахме, всички налични в момента версии на Neta L са електрифицирани превозни средства с разширен пробег (EREV). Силовият тракт е един за всички - 1.5-литров четирицилиндров двигател с мощност 91 к.с. и електрически мотор с мощност 231 конски сили. Капацитет на батерията - 30 или 40 kWh. Електрическият пробег е 220 или 310 км., а пълният - 1 300 км.

Литиево-железните фосфатни блокове за Neta L се доставят от CATL. Те се зареждат от 30% до 80% за 19 минути. Това позволява на производителя да твърди, че Neta L е най-бързо зареждащият се EREV модел в света. В Китай цената на кросоувъра варира от 17 925 до 22 070 долара. Базовата версия на Neta L ще бъде пусната в продажба през август. Напълно електрическата версия на кросоувъра ще трябва да почака още малко.


Neta L


0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Означава че със заредена батерия и без дозареждане от ДВГ минава тези километри. Не е описано хубаво в статията, съгласен съм.
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    #6 - а какво означава според теб " Електрическият пробег е 220 или 310 км" в този случай?
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До 1 ( преди 3 седмици )
    Двигателя е само за да генерира ток и зарежда батериите. Колата се задвижва само от ел. мотора. BMW i3 има подобно.
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    #4 хахах 10-на мин? Ако си караш с над 200 коня - по-скоро 2 пъти по 30+ минути :)
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    До 1 ( преди 3 седмици )
    Или пък като тръгнеш от София до Бургас и искаш да караш само на ток с пълна мощност, просто спираш за десетина минути за зареждане и продължаваш. Ако не ти се спира, 90 коня са напълно достатъчни за да превишиш максималната скорост от 140 км с поне 50 км отгоре. Кому е нужно?
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Обратен хибрид - Е-мотор+ДВГ. Поредната дивотия.. от поредната гаражна фирма в Китай..
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    " Електрическият пробег е 220 или 310 км., а пълният - 1 300 км.", т.е. 250км с 231 конски сили и 1000км с 91 конски сили :) Няма да е животно на магистралата, но пък наистина има разширен пробег..