IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникални седалки вкараха Lexus в сериозен проблем

Японците изтеглят в сервизите си 509 бройки от модела LS 500

Няколкостотин бройки от Lexus LS500 ще бъдат вкарани в сервизите заради повреда на предлаганата като опция електрическа предна пътническа седалка, която може да се регулира в 10 посоки. Заради проблема може да се стигне до неправилно активиране на въздушната възглавница.


Lexus LS500


Сервизната акция ще засегне общо 509 автомобила от моделите LS500 (2018-2021) и LS500 Hybrid (2018-2020), оборудвани със седалката Executive Package. Тя беше рекламирана от производителя като „уникална“, тъй като може да се регулира в 10 посоки и има удължена плъзгаща се релса, която позволява да се движи напред, а така се създава място за поставка за краката на пътника отзад. Тези предни седалки са свързани със системата за безопасност на автомобила, която, в зависимост от положението им, определя най-добрият начин за разгръщане на предната въздушна възглавница.

Според компанията-производител проблемът е, че седалките са монтирани прекалено близо до сензор, който може да се заблуди и в случай на катастрофа да на активира предната въздушна възглавница пред пътника, което увеличава риска от наранявания.


Lexus LS500 седалки


Засега е известно, че в сервиза ще бъдат вкарани 509 бройки от модела, продадени на пазара в САЩ. Смята се, че само 7% от тях имат проблем, но в Lexus искат да бъдат сигурни и ще проверят всички превозни средства. Ако бъде открит проблем, седалката ще бъде регулирана, а сензорът - калибриран отново. Всички разходи по ремонта ще се поемат от производителя.



0 от 500