IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хиперколата на MG вдига 100 км/ч за 1,9 секунди

Концептуалният EXE181 има аеродинамичен коефициент от само 0,181

Бившият британски производител MG, който вече е собственост на китайската SAIC Motor, ще представи на откриващото се на 25 април автомобилно изложение в Пекин, концептуалната едноместна хиперкола EXE181. Тя е изградена на монококово шаси, има едно място и много прилича на колите от видеоиграта Gran Turismo.


MG EXE181


Формата на сълза допринася на машината осигурява забележително нисък коефициент на съпротивление от само 0,181. Той е по-нисък от 0,199 на Volkswagen XL1, като съвсем малко отстъпва на елегантният Mercedes-Benz Vision EQXX с неговия 0,180.

Новият MG EXE181 е модерен еквивалент на едноименна концепция от 1959 г. Неговите създатели твърдят, че това не само един от най-аеродинамичните автомобили, които съществуват, но и един от най-бързите. Необходими са му само 1,9 секунди, за да достигне 100 км/ч от място.


MG EXE181


През миналата година Rimac Nevera постигна 1,74 секунди в тази маневра, а Илон Мъск обещава, че новият Roadster може да достигне 100 км/ч за по-малко от секунда, но това засега е само твърдение от страна на шефа на Tesla, на което много експерти не вярват. Що се отнася до максималната скорост, MG не я съобщава, но твърди, че EXE181 „оспорва рекорда за скорост на земята." Оригиналният прототип от края на 50-те години на миналия век успя да достигне 410 км/ч с американския състезател Фил Хил на волана.

Много тесният интериор с централна седалка и състезателен колан е също толкова футуристичен и напомня за Lamborghini Egoista. По принцип новият EXE181 има четири електрически мотора - по един на колело. Въпреки че от MG не разкри други технически спецификации, може да се предположи, че има задвижване на четирите колела и комбинирана мощност от над 1000 конски сили.


Още снимки на китайската хиперкола - вижте в галерията:


0 от 500