IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Специални номера сринаха продажбите на луксозни коли на голям пазар

Властите в Южна Корея предприеха нестандартен ход срещу богаташите, които пестят данъци

Зеленият цвят се свързва с ефективност на автомобилите, но в Южна Корея се използва по различен начин. Той покрива регистрационните табели на луксозни автомобили - нещо, което не се харесва на заинтересованите клиенти и което вече предизвиква срив в продажбите на престижни марки.


зелени номера


В случая не става въпрос за автомобили на Mercedes или BMW, а за тези от най-висок клас - Bentley, Porsche, Lamborghini, Ferrari или Rolls-Royce. По данни на асоциация на вносителите и дистрибуторите на автомобили в Южна Корея, почти 27 000 луксозни коли са били продадени миналата година на цени около 100 000 евро. Тази бройка се е утроила от 2019 г. насам и това повдига подозренията на правителствената администрация за значително увеличение на данъчни измамници.

Оказва се, че повечето от тези автомобили се регистрират като фирмени и така собствениците им използват сериозни данъчни облекчения. В същото време те ползват колите си като лични. Сега най-богатите корейци могат да продължат да купуват такива модели, без значение с какво задвижване са, но всички те трябва да имат зелени регистрационни номера. А това привлича внимание, което не се харесва на собствениците им.

Откакто мярката беше въведена в началото на годината, продажбите на Bentley, Porsche и Rolls-Royce се сринаха. Най-засегната е първата от трите марки - спад със 77,4% спрямо 2023 г. При Rolls-Royce се отчитат с 35,2% по-малко продажби, а при Porsche - 22,9%. Продажбите на Lamborghini също са пострадали - минус 22,2%, като интересното при италианската марка е, че 90% от продажбите през 2023 г. са регистрирани като служебни коли.

До началото 2024 г. зелените номера се поставяха на с коли под наем и лизинг, но сега всеки модел, който струва над 54 000 евро, също ще има такива табели. Старите правила позволяваха на компаниите да регистрират луксозни коли като служебни и да избягват плащането на данъци, но това вече е част от историята. И всеки богаташ, който иска ексклузивна кола, ще бъде вписван като неин собственик и съответно ще получава регистрационна табела в зелено.


0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Танко ( преди 1 седмица )
    До #1 и#3.Прочетете отново последните две изречения и ще ви се изясни всичко.
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Продавам зелен номер ( преди 1 седмица )
    Имах луксозен супърб (шкода) и го дадох на надин. Сега продавам номера. Който иска да е в лукса да ми пише.
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Сашо Тарантулата ( преди 1 седмица )
    Порше е на сходна цена с МВ и ВМW ... и е чувствително по евтино от Майбах ... къде го навирате при тузарите?!?
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Лично за мен Порше е на едно ниво с Мерцедес и БМВ а не с Ламборджини, Бентли и Ролс-Ройс.
  • #3
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Не разбрах смисъла на упражението. Луксозната кола очевидно е скъпа и без да й слагаш специални номера.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Човек, тези да дойдат в България. Тука ако на всеки със скъпа кола дават такъв номер, те ще се избият да си купуват и да се фукат с новите си номера. Само че при нас под скъпа кола разбират и Мерцедес, и БМВ... та малко ще се фукат. :)
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Ако колата не привлича вниманието а някакъв зелен номер - да ти имам колата. Не стана ясно какви точно са мерките на правителството - зелени номера за всички скъпи коли? Не може да се пишат скъпи коли като служебни? Комбинация от двете?