IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault се отказва от Arkana в полза на Dacia

Първото SUV-купе на румънците ще използва основата на новия Bigster

Renault навлезе на пазара на все по-популярните SUV-купето с Arkana, който първо се предлагаше само в Русия, а след това беше значително модернизиран и през 2020 г. се превърна в глобален модел. Той обаче няма да получи второ поколение и ще бъде спрян, за да отстъпи място на първото SUV Coupé в историята на Dacia, твърди Motor.es.


Dacia Bigster Coupe


Новият модел трябва да се превърне във флагман на румънския производител, като ще се настани над бъдещия по-голям SUV - Bigster, чиято премиера ще се състои до края на годината. Двата модела ще бъдат технически свързани, като ще споделят общи платформа и задвижващи агрегати.

Отпадането на Arkana от гамата на Renault се дължи на новия бизнес-модел на френския производител. Компанията обаче няма намерение да напуска сегмента и ще заложи в него на първото SUV-купе на Dacia, което има всички шансове да се превърне в бестселър на пазара. Неговото основно предимство, разбира се, ще бъде атрактивната цена, а тя ще се постигне благодарение на вече готовата основа, която ще използва - именно бъдещия SUV на румънската марка.


Dacia


Разработен на платформата CMF-B, Bigster Coupe ще има трудната задача да задържи публиката, която традиционно би избрала Arkana. Той ще се предлага с бензинови двигатели, електрифицирани чрез 48-волтов лек хибрид (MHEV) и самозареждащ се хибрид (HEV) технологии. В допълнение, моделът ще се предлага в двугоривна версия със съответната адаптация към използването на LPG (пропан-бутан).

Все повече се говори се и за възможността Dacia да заложи на plug-in хибридната технология (PHEV). За съжаление, това все още е невъзможно от гледна точка на разходите, тъй като ще увеличи значително цената на модела, а това е нещо, което румънците не могат да си позволят. Ако всичко върви по план, Bigster Coupé ще бъде готово за излизане на пазара в средата на 2026 г.


0 от 500