IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво може да означава странният звук при натискане на газта?

Не всички шумове са повод за притеснение, категорични са експерти

С възрастта нито ние, нито нашите автомобили ставаме по-млади и на някакъв етап от работата на системите на автомобила може да се появят странични звуци, когато натиснете газта. Какво провокира появата им, дали е необходимо да се боите от тях? Отговор на този въпрос дават експерти.


ремонт


Всеки път, когато шофьорът седне зад волана, той трябва да слуша колата си: в даден момент тези, които са особено внимателни, могат да чуят странен звук при натискане на газта. Може да има няколко причини за подобно явление и не всички от тях непременно показват неизправност на един или друг компонент на автомобила. Въпреки това, ако чуете външни звуци на ранен етап и диагностицирате колата, можете да избегнете неприятни последици.

Причини за странни звуци при натискане на педала на газта

Преди да започнете да се паникьосвате от нови шумове в колата си, първо трябва да се уверите, че чукането не идва от под капака - външните звуци в двигателното отделение почти сигурно показват проблеми с двигателя и съседните компоненти. В други случаи звукът при натискане на педала за газ е малко вероятно да показва повреда на двигателя. Но няма да е излишно да се определи източника - не толкова за спокойствието на водача, колкото за безопасността на обществените пътища.

Под капака такива звуци често показват нарушение на хлабините на клапаните на газоразпределителния механизъм, но ако шумът идва от други части на автомобила, тогава причината е различна. Възможно е звуците да са от кормилната рейка - метално почукване може да идва от износена пластмасова втулка, в която се движи това устройство. Ако ударите се появят върху педала за газ, който е закрепен към същата стена като кормилната рейка, тогава тя трябва да се провери и ремонтира, ако е необходимо.


ремонт


Тракащ звук

Друг източник на шум може да бъде шарнир - още при първите признаци на неизправност задвижващият елемент започва да почуква и с по-нататъшното му износване работата му ще бъде придружена от пукащ звук при завъртане на волана. За съжаление, при такива симптоми ремонтът вече не може да бъде избегнат.

Звук на вода

Ако чуете звука на вода, когато натискате педала за газ по време на шофиране, тогава не бързайте да се тревожите за това - както в случая с чужди предмети в кабината, които по време на ускорение и спиране могат да се ударят, да речем, в стената на багажника, такъв шум може да бъде направен от пръскане на шайба в резервоара за течност за миене на предното стъкло (или пластмасова бутилка, скрита в същия багажник).


ремонт


Въпреки че в някои случаи подобни звуци могат да бъдат причинени от охладителната система на двигателя, проверката на нивото на антифриз, както и закрепването на тръбите, ще помогне да се елиминира този сценарий. Също така би било добре да се уверите, че няма течове от страната на печката в купето, както и че компресора на климатика е здрав.

Виещ звук от двигателя

Такъв симптом при натискане на педала на газта може да е признак за износване на ангренажния ремък, помпата, ролката или лагера на климатика, кормилното управление или генератора. Можете сами да определите причината, като проверите всички тези елементи в двигателното отделение при работещ двигател. Ако се съмнявате, по-добре е да се свържете с автомобилен сервиз.

Какво може да издава странични звуци при натискане на газта

С толкова много компоненти и докосващи се части в една кола, които след години на активна употреба започват да издават звуци при натискане на газта, може да е трудно да се определи виновникът. И често истинските източници на шум се намират на доста неочаквани места - от двигателя и окачването до интериора и панелите на каросерията.

1. Удар на хидравлични компенсатори

Хидравличните компенсатори регулират хлабините на клапаните на двигателя. Те могат да започнат да чукат поради замърсяване на каналите, прекалено вискозно, старо или мръсно масло, липса или излишък от него в картера, както и поради износване на клапаните или неизправност на маслената помпа. В повечето случаи, когато шумът се появи за първи път, проблемът може да бъде решен чрез проста смяна на маслото на двигателя. Ако чукането продължи, тогава е възможно самите хидравлични компенсатори да трябва да бъдат сменени.

2. Панти за врати

Вратите на стара каросерия могат да започнат да хлътват поради износване на пантите. По време на ускорението вратите могат да се ударят в праговете и колоните на каросерията - в такива случаи всяка внезапна маневра ще бъде придружена от външен звук, когато натиснете газта. Трябва да се провери плътността на вратите и, ако е необходимо, да се затегнат пантите.


ремонт

3. Окачване

Шарнирите, сайлент-блоковете и други връзки в окачването могат да започнат да чукат, когато се износят. Елементите на окачването, които се удрят един в друг по време на ускорение, причиняват почукване при натискане на педала на газта, както и по време на спиране, при завиване и на разбити пътища, когато колелата попаднат в дупки.

Кога да се свържете със сервиза

В зависимост от това кой елемент в колата издава звуци при натискане на газта, трябва да вземете решение за ремонт в автосервиз. Ако обаче едва доловимите шумове започнат да стават все по-силни, тогава не трябва да чакате да се превърнат в трясък - в такива случаи няма смисъл да отлагате посещение в сервиза. Запомнете: безопасността на пътя зависи от състоянието на вашия автомобил!

0 от 500