IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От 3 май прехвърляме кола без бележка от НАП

Нотариусите ще проверяват директно в данъчното, същото важи и за имоти

От 3 май ще спестим малко време и нерви при прехвърлянето на кола. Тогава влизат в сила измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които отпадат декларациите за липса на непогасени публични задължения, които гражданите са длъжни представят при прехвърляне на недвижими имоти и моторни превозни средства.
 
 

покупка


Проверката вече ще се извършва от нотариуса по електронен път или, в ограничен брой случаи, от съдията по вписванията. Нотариусите ще имат отдалечен достъп до информационните системи на Националната агенция за приходите (НАП), който ще се осъществява съвместно от нейната дирекция „Информационни системи и електронно управление“ и от IT специалистите на Нотариалната камара.

Според промените - нотариусите и съдиите по вписванията вече ще носят солидарна отговорност за задълженията, дължими от страните по сделките, при неспазване на изискванията на закона. „Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени декларации на гражданите годишно с ефективна проверка в реално време за наличието на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, ще повиши чувствително събираемостта на приходите в бюджета“, подчертават от камарата.
 
 

0 от 500
 • #3
  12 rate up comment 0 rate down comment
  Вин ( преди 2 седмици )
  Смачканият от невероятни административни исизквания и процедури българин, би трябвало да се "зарадва" от подаянието от страна на държавата, да не му иска нещо си:) А, случайно да си задава въпроса, защо въобще е нужно да "прехвърля" кола при нотариус, все едно е недвижим имот и къде, другаде го има скъп този идиотизъм?! Защото юридическото лоби в парламента мисли за колегите, че трябва да папкат за сметка на мучо! Крадливата държава също!
 • #2
  6 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 седмици )
  Досега никой нотариус не ми е искал бележка от НАП. Иначе местния данък са го искали. Ама може да е нещо ново, което отменят, щото последно купувах/продавах преди 2 години.
 • #1
  9 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 седмици )
  След сичкото компютър, пак си требе бележка от Общината. Мое и да не си платил данъка........................