IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia EV9 е „Световен автомобил на 2024 година"

Електрическите модели триумфираха в престижния конкурс

Kia EV9 е „Световен автомобил на годината" за 2023 г. Това обяви журито на престижния конкурс по време на автомобилното изложение в Ню Йорк. Корейският електрически SUV изпревари другите двама финалисти - BYD Seal и Volvo EX30.


Kia EV9


Това е втората голяма победа за EV9, след като зае първото място в клас „Луксозен автомобил на годината в Германия. Kia EV9 е третият продукт на корейската компания, изграден на електрическа глобална модулна платформа E-GMP.

Друг електрически модел на Hyundai Motor's Company спечели категорията „Световна спортна кола на годината". Това е Hyundai Ioniq 5 N, който във финалното гласуване изпревари BMW M2 и BMW XM.


BMW 5-Series Touring


Баварският производител също взе първо място в една от категориите, след като 5-Series, който се предлага и в електрически вариант - i5, беше избран за „Световен луксозен автомобил на годината". На финала той се справи с два модела на Mercedes-Benz - E-Class и EQE SUV.

В категорията „Световен градски автомобил на годината" първото място е за Volvo EX30. Електрическият кросоувър на шведската марка EX30 победи конкурентите си BYD Dolphin и Lexus LBX, които попълват призовата тройка.


Toyota Prius


С награда от конкурса си тръгва и Toyota Prius, която беше коронясана за „Световен автомобилен дизайн на 2024 година“. Японският хибрид беше избран от специално жури, включващо експерти по дизайн от цял свят.

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    ФИН-ФЭН_BM1ГЛАДБАХ! ( преди 4 седмици )
    До 5-та: Мисля, че не бива да се пренебрегва и същественото обстоятелство, че съвсем наскоро и Дамската специализирана експертна аудитория от журналисти избра също КИА-та за Кола на годината в Щатите, което ще рече, че тяхното меродавно мнение също е от значение... И с изключение на БеМВетата останалият ГЕРМАН.премиум-кръг се е лишил от всекакво признание и си остава все така догонващ в тези надпревари и то във всяко 1 отношение...
  • #6
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Ехааа.... ( преди 4 седмици )
    Наградата от световния съюз на слепите ли е ?
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Kia EV9 си осигури не само една, а две престижни титли: Световен автомобил на годината за 2024 г. и награда за Световен електромобил за 2024 г.
  • #4
    9 rate up comment 3 rate down comment
    До 3 ( преди 4 седмици )
    Надявам се никой не те кара на сила да я купиш!
  • #3
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Близо 3 тона кола, 200 коня и цена близо 100к долара в най-бедната страна от ЕС, пълен смех!
  • #2
    12 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Доообре. 6-метров шлеп с тегло на малка планина е автомобил на годината.
  • #1
    7 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Хаха, списвачите като видяха за първи път Тойотка, която не предизвиква повръщане, и дадоха награда за дизайн. Това, че е напредък, не значи, че е чак за награда.