IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep няма да се откажe от SUV, въпреки призивите за забраната им

Марката не обмисля преминаване към компактни модели в Европа

Американската марка Jeep, част от автомобилния гигант Stellantis, е известна като производител на SUV и кросоувъри, включително и на пазара на Стария континент. В наши дни европейската гама включва Compass, Grand Cherokee, Wrangler, Renegade и Avenger, като именно последният е с най-скромни размери.


Jeep


Бъдещето на Jeep в Европа обаче изглежда застрашено, след като в последно време се чуват все повече призиви за забраната на SUV и кросоувърите. През февруари кметът на Париж - Ан Идалго, предложи тези автомобили да бъдат премахнати от улиците на френската столица, като за целта таксата за паркиране за тях беше увеличена три пъти.

Сега това решение беше коментирано от шефът на Jeep Europe - Ерик Лафорж, който заяви, че клиентите няма да се откажат от кросоувърите и SUV-моделите, дори ако политиците се опитат да ги забранят. Той отбеляза още, че в Париж само 3% от населението е взело участие в референдума.


Jeep


„Кое е по-добро - Avenger e-Hybrid в центъра на Париж или голям седан E-Class, който продължава да замърсява планетата? Смятам, че SUV имат светло бъдеще, защото клиентите ще продължат да се нуждаят от тях“, коментира Лафорж.

В Jeep не смятат, че позицията на марката като производител само на SUV е застрашена, въпреки призивите от страна на лидерите в индустрията да преминат към разработване и производство на по-малки превозни средства. Само преди дни изпълнителният директор на Renault - Лука де Мео, например, представи своята визия за развитието на европейската автомобилна индустрия през следващото десетилетие. Според него една от основните посоки е „масовото развитие на компактни автомобили“, които да бъдат вдъхновени от популярните в Япония „кей карс".


0 от 500