fallback

Експерти: Не пренебрегвайте глобите от чужбина!

Наказанията за нарушения на пътя вече важат за всички държави в ЕС

Времето се оправя и пътуванията с автомобил зачестяват, като това се отнася не само за страна, но и за чужбина. Ако обаче сте планирали нещо такова, трябва да бъдете особено внимателни, защото вече нарушенията на правилника в една държава, важат за целия ЕС. И е напълно възможно да получите известие за глоба дори няколко месеца, след като се сте завърнали от чужбина.

Самите санкции също растат, като техният размер, разбира се, зависи от държавата, в която сте нарушили правилника. Ако превишите ограничението на скоростта с повече от 20 км/ч, във Франция ще получите глоба от 135 евро. В Италия дори трябва да платите 175 евро. Особено дълбоко трябва да бръкнете в джобовете си при нарушение в Норвегия, където трябва да платите 620 евро. В същото време, в Германия превишаването на скоростта с 20 км/ч ще ви струва от 60 евро.

Неправилното паркиране понякога се наказва много строго. В Германия глобата е от 10 до 110 евро, докато в Испания или Румъния се дължат до 200 евро. Сравнително високи глоби имат и Полша (125 евро) и Нидерландия (120 евро).

Преминаването на червен светофар е особено скъпо в Норвегия - 850 евро. В любимата на много българи съседна Гърция санкцията също е сериозна - 700 евро, докато в друга атрактивна туристическа дестинация, която се намира близо до нас - Хърватия, глобата е 390 евро. Същото нарушение в Нидерландия се таксува с 300 евро, в Испания започва от 200 евро, в Италия - от 170 евро, а в Германия - от 90 евро.

Автомобилни експерти съветват да не се пренебрегва плащането на глоби, получени в чужбина. Ако обвинението е вярно, е най-добре да се плати веднага. Подобно на България, много държави в ЕС предлагат отстъпка при бързо плащане. Санкциите от всички страни на стойност се начисляват и със задна дата.

Също така трябва да бъдете много внимателни с уведомления за глоби, които идват от частни компании за събиране на дългове. Глоби за превишена скорост, неправилно паркиране и преминаване на червено могат да бъдат събирани само от държавни институции. Тоест, ако получите писмо за наложена глоба, трябва да проверите откъде идва то, тъй като това е често използван метод за измама.

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 1 месец )
    украинските туристи как ги си плащат глобите? вчера карам с 100 км/ч и автобус с украинска регистрация ме изпреварва... аз карам 10 по бързо от разрешеното скорост по gps не по километраж... като камикадзета са... трябва повече камери, защото и ГолеМиТе тарикати намалят...
  • #1
    анонимен ( преди 1 месец )
    Преди време получих от Германия, 20 юро за превишена скорост. Проверих на Google maps дали него ден съм преминавал от там защото ми пази история . Имах глоба и за винетка бях убеден че е валидна и за връщане, като погледнах в Maps се оказа че не съм преброил добре дните м/у влизане и излизане, кофти ама тъй.
fallback
Последни