IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британци показаха нестандартен ван

Концепцията eVITA разчита на изцяло електрическо задвижване

Британската компания Motability Operations и дизайнерското студио Callum представиха концепцията eVITA - електрически миниван, предназначен да поддържа мобилността на хората в инвалидни колички.


eVITA


eVITA е проектиран от Callum Design с участието на Motability Operations Clinics. Концепцията е замислена като електрическо превозно средство от следващо поколение, достъпно за хора в инвалидни колички.

В бъдеще моделът трябва да помогне за решаването на най-често срещаните проблеми, свързани с преобразуването на електрически превозни средства, включително ограничена височина на кабината поради монтирани на пода батерии, достъпност и практичност.


eVITA


Новият миниван се доближава до Citroen Berlingo по размери: дължина - 4520 мм, широчина - 1908 мм и междуосие 2 980 мм. Акцентът на концепцията е разделената задна врата с интегрирана рампа.

Към нея отстрани се присъединяват още четири врати - две обикновени и две плъзгащи се. Когато превозното средство е паркирано, LED светлините осветяват зоната, където ще бъде разгърната рампата, за да предпазят другите шофьори.


eVITA


Тяговият акумулатор е разположен зад първия ред седалки, благодарение на което подът остава напълно равен, за да може инвалидната количка да се движи свободно. Батерията от 50 kWh осигурява приблизителен пробег от около 322 км и може да се презарежда чрез двойни портове за зареждане - един отзад и един отпред.

Друга особеност на автомобила е изключително комфортното задно окачване, което осигурява меко возене и предвидимо управление с минимално накланяне на каросерията поради ниския център на тежестта.


eVITA


Интересното е, че в кабината ползвателят на инвалидна количка също има достъп до дисплея на информационно-развлекателната система, до управлението на отоплението и климатизацията и до „сервизния функционален панел“.

В непосредствена близост до мястото за инвалидната количка са интегрирани портове за зареждане, куки за окачване на дрехи или чанти, поставки за чаши и чекмеджета за съхранение на дребни вещи.


0 от 500