IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отиде си великият Марчело Гандини

Създателят на Lamborghini Miura почина на 85 години, след като работи до последно

Марчело Гандини, един от най-великите автомобилни дизайнери на всички времена, почина на 85-годишна възраст в Риволи. Сред най-известните му шедьоври са двата модела Lamborghini -  Miura и Countach, Lancia Stratos, Alfa Romeo Montreal и др.

 
Гадниди Миура

 Гандини с емблематичното Lamborghini  Miura 

Гандини е роден в Торино на 26 август 1938 г.  От дете проявява невероятна любов към механиката, но предпочита да я поглъща сам, тъй като не се впечатлява особено от учебниците в гимназията.
 
 
Алфа Монреал

Alfa Romeo Montreal

Наследява Джорджето Джуджаро през 1964 г. като ръководител на дизайна в Bertone. В началото на 60-те и 70-те години той създава дълга серия от спортни автомобили за торинския бранд, които буквално пренаписват историята. Истинска ера в дизайна са споменатите Lamborghini Miura и Countach, Alfa Romeo Montreal, Lancia Stratos и Fiat X1/9.
 
 

Гандини, Ламбо

Lamborghini Countach

Това не са просто суперколи, а автомобили, които никога не излизат от мода. Отличават се с винаги оригинални, често футуристични форми, които Гандини измисля с молив. Той е дизайнер не само на тези легенди, но и на популярните Citroën BX и моделите на Mini, произведени от Innocenti в началото на 70-те и на 90-те.

Марчело помага и на Renault за създаването на култовия хечбек 5 Turbo, сред неговите разработки са още Maserati Khamsin, оригиналния Volkswagen Polo и Ferrari 308 GT4. Други забележителни дизайни на Гандини включват оригиналното BMW 5-Series, Lamborghini Espada, Bugatti EB110 и Cizeta-Moroder V16T.

 
 
Гандини, Ланчия

Lancia Stratos

Интересно е, че се дипломира чак на 85 години, буквално преди месец. Дори след пенсионирането той продължава да работи за няколко компания. Сред тях е TaTa Motors, за която през 2017 г. създаде концептуалния модел TaMo Racemo, представен на автомобилното изложение в Женева същата година.

Последно Гандини консултира автомобилния музей в Доха (Катар). За невероятния принос към индустрията на 12 януари му е връчена почетна степен по машиностроене от Политехническия университет в Торино.
 
 
Гандини, Мазерати

Maserati Quattroporte - също произведение на гения

Поклонението пред гения ще бъде в студиото на Гандини в Алмезе, покрайнините на Торино, днес и в петък. Очаква се погребението да се състои в енорийската църква "Свети Стефан" в Ривера в събота сутрин.


0 от 500