IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota Land Cruiser отново e най-крадената кола. Този път в Япония

Девет от моделите в Топ 10 са на същия производител, а един е от чужбина

Японската застрахователна асоциация състави списък с най-крадените автомобили в страната за 2023 г. Първите 9 от 10 места са заети от модели на Toyota и Lexus, а на десето се нарежда Mercedes-Benz, съобщава японското издание Response


Toyota


В много държави по света автомобилите на Toyota и Lexus също са популярни сред престъпниците от дълго време, но в последно време те отстъпват в тази негативна за собствениците им класация на корейските модели. Японските крадци обаче си остават традиционалисти и атакуват изключително автомобили на двете марки.

Трябва да се отбележи и ниските нива на подобни престъпления в Япония. За цялата миналата година в страната са откраднати едва 2600 коли, което е по-малко от предходната година. Около 60% от всички кражби са извършени през нощта или рано сутринта, когато улиците са тихи и пусти.

При съставянето на рейтинга на най-крадените модели са взети предвид данни, получени от 21 японски застрахователни компании. Всъдеходът Toyota Land Cruiser заема първото място, като през миналата година са откраднати 383 коли от модела. В бройката влизат всички разновидности на Land Cruiser, включително Prado.

Второто място заема Toyota Alphard (364 кражби), следван от Toyota Prius (307). В Топ 10 влизат още Lexus LX (120), Toyota Hiace (60), Toyota Crown (53), Toyota Vellfire (43), Lexus RX (42) и Toyota Harrier (37). Последното място е заето от неназован модел на Mercedes-Benz (37 кражби).


0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    2-ри, Петърчо за сефте да пусне статия без грешки и ти така да го отрежеш:)))Бъди по-внимателен , той е много чувстителен:))) Нормално в Япония да се крадат японски коли, като те са може би 80% от автомобилите в страната...
  • #1
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Изключително полезна информация. Ще я помня с години и ще я предам на внуците си. Бихте ли написали подобни класации за откраднатите автомобили в Швеция, Финландия, Гана, тамбукту и Бразилия. Ако може за всяка държава по отделна статия. Благодаря предварително!