IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Mercedes-AMG E53 е шестцилиндров хибрид с 603 к.с

Пълната мощност е налична за кратко и само с лаунч-контрол

Mercedes представи AMG-версия на новия E-Class, която получава префикс „53“ и ще се предлага както като седан, така и като комби. И ако досега електрификацията при подобни автомобили на марката идваше с намаляване на мощността двигателя, в случая не е така. Тази AMG-версия все още има редови мотор с 6 цилиндъра, но тук той дори е по-мощен от преди.


Mercedes-AMG E53


Старият AMG E53 имаше 429 к.с., докато неговият заместник, който отново е с 3,0-литров турбомотор, вече развива 443 к.с. Двигателят с вътрешно горене сега работи заедно с електрически мотор с мощност 161 к.с., което позволява обща мощност на системата от 577 к.с. Активирането на Race Start, което е маркетингов жаргон за системата за управление на стартирането (лаунч-контрол), комбинираната мощност се увеличава до временно 603 к.с. Максималният въртящ момент е 750 Нм, докато при предишния модел беше 520 Нм.

Всичко това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди при седана и 3,9 секунди при комбито. И в свата случая максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч, но при покупка на предлагания като опция AMG Driver's Package тя достига 280 км/ч за седана и 275 км/ч за комбито. Когато се движат само на електричество, новите E53 развиват до 140 км/ч.


Mercedes-AMG E53


Под пода на багажника е монтирана батерия с използваем капацитет от 21,22 kWh. Mercedes твърди, че това е достатъчно, за да се изминат повече от 100 км в цикъла WLTP само на ток. Пакетът батерии осигурява енергията си на електромотор, вграден в деветстепенната автоматична скоростна кутия, за да спести място.

В сравнение със стандартната E-Class, версията AMG E53 има по-твърда каросерия, по-големи спирачки и стандартно управление на задните колела. Напълно променливата AWD система е комбинирана с адаптивно окачване с променливо амортисиране. Спортният модел получава малко по-агресивен дизайн с по-широки предни калници, осветена решетъчна решетка и четири кръгли накрайници на ауспуха. Интересното е, че предната ос е малко по-широка, отколкото при обикновена E-Class.


Mercedes-AMG E53


Mercedes не планира версии с две врати, тъй като AMG E53 Coupe и AMG E53 Convertible отпаднаха като варианти за ново поколение. Въпреки това, луксозната марка заменя тези автомобили с новите модели CLE53. Те също имат редови шестцилиндров двигател, но не са plug-in хибриди.

Предстои да излезе и нов E63, който също ще бъде зареждащ се хибрид. При него досегашният V8 отпада, за да отстъпи място на редови 6-цилиндров двигател. Четирицилиндровият C63 и задвижваният от V8 S63 вече са електрифицирани, което показва, че дните на AMG мощните автомобили с чист ДВГ настройки са преброени.


Още снимки на хибридния модел - вижте в галерията:


0 от 500