fallback

Nissan ще спасява заплашен от фалит производител

Японците ще инвестират 400 млн долара във Fisker срещу платформа за електрически пикап

Производителят на електромобили Fisker обяви, че е спрял разработката на своя компактен пикап Pear, след като е натрупал загуби от 463,3 млн долара (426,7 млн евро) през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Изпълнителният директор и основател на компанията Хенрик Фискер добави, че той е и екипът му търсят сътрудничество с друга автомобилна фирма, за да генерират пари или да намалят разходите. Нещо повече - вече се водят преговори с голям производител, който да инвестира във Fisker за разработката на една или повече платформи за електрически превозни средства.

Според информации на агенциите Bloomberg и Reuters, въпросният производител е Nissan. Японците преговарят с Fisker за финансова инжекция в размер на 400 млн долара (368,4 млн евро), срещу която ще получат достъп до платформата, която е в основата на пикапа Fisker Alaska. Евентуалното споразумение предвижда Nissan да произвежда Alaska в един от заводите с в САЩ заедно със собствен модел, изграден на същата архитектура.

Главният финансов директор на Fisker - Гита Гупта-Фискер, коментира, че бъдещото развитие на проекта Alaska зависи от успешното обвързване с неназована автомобилна фирма.

В момента компанията фокусира оставащите си парични резерви върху увеличаване на производството на SUV-модела Ocean, който се сглобява по договор от Magna Steyr в Австрия, както и пускането на допълнителни софтуерни актуализации за автомобила.

fallback
  • #3
    анонимен ( преди 2 месеца )
    А кой ще спасява Нисан от фалит?! Този път Рено им каза в прав текст да се спасяват сами и си продаде половината акции в затъналия японски производител.
  • #2
    анонимен ( преди 2 месеца )
    като цяло най вероятно в момента продават на загуба, защото е трудно да повярвам че цената под 40 000 евро покрива производствени и транспортгни разходи. На вид е добра кола, и ако успеят да се слеят с някого ще е добра новина
  • #1
    РУК ( преди 2 месеца )
    До 1 - 9 е малко повече от 3, нали? И то само в Европа! В Щатите са 15 актуални модела. Бива поне да се научиш да броиш преди да пишеш! Едва ли баш ти си човека който е запознат колко са пред фалит Нисан .. :-) :-) :-) :-)
fallback
Последни