IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce представи третия си уникат за 30 млн долара

Изработката на дървото за ексклузивния Arcadia Droptail Roadster е отнела 8000 часа

Най-достъпният автомобил на Rolls Royce - седанът Ghost, струва около 350 000 долара, но той изглежда напълно обикновен на фона на кабриолета Droptail, за който се смята, че струва повече от 30 милиона долара. Британският производител ще произведе 4 роудстъра, всеки от които е пригоден да отговори на капризите на своя много богат купувач. Сега компанията представя третата кола от поредицата - Arcadia Droptail Roadster, направена по поръчка на клиент от Сингапур.


Rolls-Royce Arcadia Droptail Roadster


И ако по-ранният Droptail Amethyst се отличаваше с мрачна лилава цветова схема, а последвалият го La Rose Noire изглежда като реквизит от бурлеска, Droptail Arcadia със своята успокояваща бяла боя и земни дървени елементи е замислен като луксозно място за почивка на колела.

Това си личи и от името - колата е кръстена на митичния „рай на земята” – Аркадия, като е получила получил минималистичен дизайн и дискретен декор. Британците са използвали фурнир от твърда дървесина за функционалната дървена платформа на кърмата и вътрешната облицовка, а часовникът на предния панел е направен по най-високите стандарти на часовникарската индустрия.


Rolls-Royce Arcadia Droptail Roadster


Автомобилът се отличава с чистота на формата и сдържаност на декорацията, а външният му вид е силно повлиян от страстта на клиента към дизайна и архитектурата. За да намери вдъхновение, подразделението Bespoke е трябвало да проучи най-добрите примери от различни региони, където клиентът обикновено прекарва времето си - от вертикалните разположените градини на Сингапур до британските биомиметични сгради.

Корпусът на Arcadia Droptail е боядисан в бяло, но не е използван обикновен емайл, а осеян с частици от алуминий и стъкло, които придаваха блясък на естествена светлина. Контрастът е направен от сребристият цвят Bespoke, който беше приложен и върху бодикита от въглеродни влакна по долния периметър. Аналогиите с историческите модели на Rolls-Royce са направени с помощта на огледално полирани „пръчки“ на радиаторната решетка и 22-цолови колела.


Rolls-Royce Arcadia Droptail Roadster


Интериорът отново е декориран с дърво, а бяло-кафявата цветова схема се съчетава идеално с повърхностите. Те са изработени от фурнир Santos Straight Grain, който представлява твърда дървесина. За да защитят фурнира от напукване, експертите от Bespoke са разработили специален лак. За разлика от покритието на суперлукозните яхти, което трябва да се подновява периодично, то е проектирано издържи през целия живот на превозното средство. Общият брой на дървените блокове в Droptail е 233. Само полагането им е отнело 8000 часа.

Колата има и часовник с най-сложния циферблат в историята на Rolls-Royce. Разработен е в продължение на две години и е сглобен за пет месеца, тъй като стандартите за качество на Rolls-Royce са дори по-високи от тези на производителите на часовници.


Rolls-Royce Arcadia Droptail Roadster


Часовникът включва 119-фасетна гилоширана метална плоча (клиентът за първи път вижда Droptail през 2023 г., когато компанията отпразнува своята 119-та годишнина), частично шлифовани стрелки и маркери за часове и маркери за минути с керамично покритие, които имат малък слой, отстранен от лазер за разкриване на полирано покритие алуминиева основа. Долната част на часовника е украсена с монограма RR от неръждаема стомана.

В самото начало на работата по Arcadia Droptail клиентът избира спецификацията с ляв волан, защото иска да кара колата на различни места. Това е една от предпоставките, така че екипът за разработка да продължи и да постави цифрово копие на автомобила в специална виртуална среда, пресъздавайки конкретни места по света. Това позволява на клиента да направи необходимите корекции предварително.


Още снимки на новия уникат на Rolls-Royce - вижте в галерията:


0 от 500