IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От Bugatti до Bronco - китайска марка е цар на репликите

Mecides предлага копия на най-популярните модели на света

През последните години китайските производители на автомобили успяха до премахнат някои стереотипи, като един от тях беше свързан именно с копирането на чужди модели. Те постепенно започнаха да залагат на собствени дизайн, при това от висок клас. Все още обаче има много местни компании, които произвеждат копия на популярни модели, възползвайки се от слабости в законите за авторското право в Китай.


Mecides


Сред тях е Mecides (неслучайно звучи като Mercedes) - сравнително нова марка, извеждаща репликите на популярни модели до нови висоти. Нейната гама включва електрически коли, пикапи и SUV, които приличат на карикатури на добре познати модели.

Разнообразието от реплики в гамата на Mecides е огромно, така че те могат спокойно да бъдат разделени в няколко категории. Като се вземат техните почти идентични размери и спецификации, изглежда, че всички електромобили споделят една и съща основа, което прави избора между тях въпрос на вкус.


Mecides


Най-интригуващата група са репликите на луксозни автомобили с по-висок клас. Въпреки че техните пропорции и миниатюрни колела няма да заблудят никого, приликата им с далеч по-скъпите модели е поразителна. Bugatti може и да няма SUV в гамата си, но Mecides MBJD запълва тази празнина. Предницата на модела черпи вдъхновение от концепцията Bugatti 16C Galibier от 2009 г., включваща голяма хромирана подковообразна решетка, рамкирана от сложни светодиоди.

Китайците предлагат набор от реплики на мини Porsche, включително Cayenne, Macan и по-традиционен SUV в стил 911 с кръгли фарове. Желаещите нещо по-различно могат да изберат копия на Aston Martin DBX или Maserati Grecale. Любопитно е, че компанията поставила емблема в стил Porsche на носа на Grecale, което означава, че собствениците ще трябва сами да намерят правилното лого на италианската марка. Друга страхотна опция е mini Range Rover Sport, който също се предлага с 13-цолови джанти.


Mecides


Преминавайки към следващата категория, звездата тук е Ford Bronco mini-me. Със своята огромна решетка и фарове, контрастиращи с малките колела, той лесно може да бъде сбъркан с анимационен герой. Репликата на Mercedes G-Class е по-успешна, въпреки че на размери е по-близо до Suzuki Jimny.

Що се отнася до пикапите, както Ram 1500, така и Toyota Tundra получават китайско преобразяване, като също с в по-малки размери. Тези две превозни средства са по-дълги от своите луксозни колеги, разполагат с двойна кабина и задно легло с покривало, макар че едва ли могат да теглят или носят нещо по-тежко от раница.


Mecides


В Mecides не са пощадили своите сънародници, като да копирали няколко модела от Jetour, Tank, Dongfeng, Wuling, Hongguang (Mini EV) и BYD (Dolphin). Може да се каже, че SAIC GM Wuling Bingo е най-убедителната реплика и единствената, която не изглежда като кола играчка - поне когато се гледа от разстояние.

В последната категория - тази на основните модели, прави впечатление копието на Mini Countryman John Cooper Works. Размерът му е по-близък до Mini, отколкото до самото Countryman от второ поколение, с къс преден капак и големи фарове, които му придават сладък вид. Други забележителни примери са VW ID.4 и клонингите на Smart #1, които са напълно електрически, точно като оригиналите.


Mecides


Под екстериора си репликите крият метална рамка, достатъчно просторна, за да побере това, което изглежда като удобна петместна кабина. Всеки интериор е оборудван с дигитален кокпит, отразяващ стила на съответния модел, макар и с по-евтини на вид пластмаси и материали за тапицерия.

По отношение на дължината, най-често срещаните размери за хечбек моделите варират от 3050 мм до 3800 мм, докато пикапите с дълга база могат да се простират до 4800 мм. Въпреки миниатюрния си ръст, всички тези електромобили са оборудвани с дискови спирачки на четирите колела и амортисьори.


Mecides


В повечето случаи мощността идва от един електромотор, произвеждащ 14 к.с. и 8 Нм въртящ момент. Въпреки това, Mini Countryman, BYD Dolphin и Smart #1 имат удвоена мощност с 27 к.с. и въртящ момент от 140 Нм. Теглото на колите е около 700 кг.

Спецификациите на батерията, посочени на уебсайта на Mecides, показват капацитет от 26 кВт/ч. От компанията посочват, че пробегът варира между 300 и 800 км в зависимост от модела. Цените на репликите не се съобщават, но Mecides приема поръчки за предлаганите електромобили, като интересът към тях е доста голям.


Още снимки на тези интересни копия - вижте в галерията:

​​​​​​​

0 от 500