IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi удължи производството на R8

Търсенето на суперколата с атмосферен V10 се оказва по-високо от очакваното

Миналата година отбеляза края на няколко популярни автомобила, сред които имаше и модели на Audi. Спортното купе TT вече е в историята, като заедно с него трябваше да си тръгне и суперколата R8. Плановете на марката предвиждаха производството на модела с атмосферен V10 да приключи още преди настъпването на 2024 г., но това не се случи.


Audi R8


Представител на Audi потвърди пред германския уебсайт Automobilwoche, че R8 все още се произвежда в завода Böllinger Höfe, където се сглобява и RS E-Tron GT. Оказва се, че все още има богати клиенти на марката, които искат да притежават автомобила.  И по тази причина неговото производство ще продължи поне до края на март.

Още през 2019 г. германската компания обяви спирането на R8, което беше планирано за края на 2023 г. Оказва се обаче, че на някои пазари продажбите на суперколата са се удвоили. Точната бройка на продадените R8 ще бъде оповестена на срещата с инвеститорите на 19 март. Известно е, че Audi е продала 1097 R8 през 2022 г. и 1679 през 2021 г.


Audi R8


Директен заместник на R8 засега не е на дневен ред, тъй като Volkswagen Group прекрати производството на 5,2-литровия V10. Това означава, че наследникът на Lamborghini Huracan също ще загуби този мотор. Бъдещата италиански суперкола ще бъде оборудвана с plug-in хибридно задвижване, базирано на модифициран двигател с вътрешно горене.

Представители на Audi Sort вече намекнаха, че може да има електрическо R8, което да използва бъдещата платформа SSP на Volkswagen Group. Все още обаче неговата поява не може да бъде считана за сигурна.


0 от 500