IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen приключи със седана Arteon

Комби-версията на модела остава на конвейера до 2026 година

Още през миналото лято изпълнителният директор на Volkswagen - Томас Шефер, обяви намерението си да се откаже от редица модели, за да се съсредоточи върху по-популярната част от гамата. Тогава той подчерта, че Arteon ще бъде спрян от производство, но не посочи конкретни срокове. Оказва се, че луксозният аналог на Passat вече е свален от конвейера.


VW Arteon


Представител на Volkswagen съобщи, че последният седан Arteon е сглобен още през миналата година. Така моделът Arteon вече не се произвежда в автомобилния завод в Емден, като единствено комбито - Shooting Brake, остава на конвейера на завода в Оснабрюк. Той ще се задържи на поточната линия до 2026 г., уточниха от компанията.

Спирането на седана Arteon идва на фона на решението Passat да не се предлага във вариант с 4 врати, а само като комби. Във Volkswagen планират да заменят седаните Arteon и Passat с електрическия лифтбек ID.7, който вече е на пазара. По-късно тази година ще се появи и комби ID.7 Tourer.


VW Arteon


Германската компания се готви да каже „сбогом“ на автомобилите с ДВГ, като наскоро обновеният Golf ще бъде последният по рода си, който разполага с конвенционално задвижване. Същото важи и за наскоро пуснатото следващо поколение Tiguan и за новия T-Roc, чието излизане предстои.

Планът на Volkswagen е до 2032 г. в Европа да се произвеждат и продават само електрически превозни средства. Това решение ще има сериозни последици, тъй като ще засегне и тясно свързаните с марката модели на Skoda, SEAT, Cupra и Audi. Що се отнася до Китай, там VW подхожда различно и новият Magotan, който всъщност представлява Passat, но с по-различна визия, вече е на пазара.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Magotan е уж пасат. Нищо, че е по-дълъг от Европейския, нищо, че електрониката му е, като на Polo и още разни други такива "фюжън-и"...
  • #4
    4 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Разгеле, най-после ни отърваха от "луксозния" Пасат, дето го купуваха само за служебен, но водачите му май си мислеха че шофират Ауди :))
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 2 месеца )
    Еми ФВ ги интересува търсенето, ти какво искаш насила да държат всички ДВГ ли? Точно те едва ли насила ще предлагат електрички и в други класове си остава ДВГ като новия Пасат примерно който беше представен миналата година
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    фф ( преди 2 месеца )
    Явно електричките ще бъдат наложени на сила...
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Може да подходят и тук различнко с генератор на ток с двг-та за електричките, закача се като мобилно зарядно