IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейците са купили повече Toyota GR86, отколкото Prius

Хот-хечът GR Yaris почти настига хибрида по продажби на Стария континент

Toyota записа рекордна 2023 г. в Европа, като достави 1 173 419 превозни средства, включително тези с емблема Lexus. Моделът Yaris Cross е най-популярният продукт на компанията със 195 569 продажби, следван от семейството Corolla със 166 925 и C-HR със 117 552 автомобила, доставени на клиенти.


Toyota GR86


По-любопитни обаче са други данни. Спортно купето GR86 е закупено от 4041 клиенти на Стария континент, като по този показател то изпреварва по продажби цялата гама на Prius, чиито продажби са едва 2755. Това е доста странно на фона на стимулите, които много държави в Европа предлагат за електрифицирани автомобили.

Според експерти, причините за това са две. Основната е, че Prius се предлага само като plug-in хибрид, докато стандартният хибрид не е достъпен за европейските потребители. Освен това новият продажбите на новото поколение на модела стартираха едва през късната пролет.

В същото време дните на GR86 в Европа са преброени. Още през 2021 г. Toyota обяви, че ще продава второто поколение на спортния автомобил със задно предаване до края на 2024 г. Спекулира се, че решението на производителя е заради по-строгите разпоредби за вредни емисии, с които спортното купе не може да се справи.

Истината обаче е, че GR86 няма да отговаря на по-строгите разпоредби за безопасност, които ще влязат в сила следващата година. Тези законодателни промени ще засегнат и вече произведени автомобили, които не са продадени. Toyota вече обяви, че за да се справи с новите изисквания, колата ще трябва да бъде „напълно преработена“. Това ще бъде прекалено скъпо, а и ще се отрази на представянето на колата.

Най-вероятно, знаейки, че колата ще изчезне от гамата, европейците са бързали да купят GR86 през 2023 г. Това би трябвало да означава, че продажбите на модела и през тази година ще бъдат силни, защото до пенсионирането му остават 12 месеца.

Продажбите на Toyota Europe за 2023 г. също разкриват, че хот-хечът GR Yaris не изостава много от Prius по продажби. Техният брой е 2454. В същото време от по-скъпата Supra са реализирани 939 бройки, докато водородният седан е намерил 135 купувачи на континента през миналата година.


0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    В Испания виждам Корола под път и над път. По този повод погледнах в обявите и втора употреба под 20-22 000 евро не намерих.
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    NSX ( преди 3 месеца )
    @#3анонимен: Бате, бате как двете ти мозъчни клетки родиха такава причинно-следствена връзка? Сигурно си от тия дето вярват, че земята е плоска и рептилите са виновни.
  • #2
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Добра новина за Европа ще бъде "Продажбите на Тойота в Европа се сринаха и компанията се изтегля от континента." В момента Европа се напълни с емигранти от пясъчните и банановите републики и продажбите на Тойота се вдигнаха. Точно както албанците и Мерцедес.
  • #1
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Водородът е бъдещето ( преди 3 месеца )
    "докато водородният седан е намерил 135 купувачи на континента през миналата година." Европейците са започнали да поумняват и след още няколко години toyota ще са монополисти на пазара, защото са лидери в продажбата на водородни автомобили!