fallback

Как един патент кардинално промени безопасността на автомобилите

Точно преди 53 години инженер от Daimler представи каросерия със зони за деформиране (ВИДЕО)

Точно преди 53 години - на 23 януари 1951 г. в Германия, е издаден патент № 854 157, който остава локомотивът за развитие на пасивната безопасност на леките автомобили в годините напред. Той е дело на инженера Бели Барени, работещ в отдела за сигурност на Daimler-Benz още от 1939 г.

Барени проектира каросерията с твърда „клетка“ около купето и зони на смачкване отпред и отзад. Този принцип става основен за автомобилите и все още се използва в тяхната конструкция и в наши дни.

Първият автомобил, върху който е внедрена концепцията на Барени, е седанът Mercedes-Benz 220S (W111). Именно тази кола е била подложена на първите краш-тестове през 1959 г. Специален тласкач ускорява автомобила до определена скорост, след което тя се удря в неподвижно препятствие или друга кола.

По същото време са симулирани различни произшествия - челен и страничен удар, удар отзад и преобръщане. В последния случай колата ускорява със специална лебедка до 75-80 км/ч, след което се изстрелва през спираловиден трамплин. В крайна сметка именно Mercedes-Benz W111 е предопределен да стане първият сериен автомобил със специални зони на деформация на каросерията в случай на сблъсък.

Следващото важно изобретение на Бела Барени, което повишава пасивната безопасност, е защитната кормилна колона, която е патентована през 1963 г. Благодарение на него, по време на челен сблъсък кормилната колона не се премества в купето. За първи път това технология е използвана при модела Mercedes-Benz W123 през 1976 г.

fallback
  • #9
    До 7 ( преди 7 месеца )
    Къде го прочете че има излишък на стомана май си не ставаш зле роден а?
  • #8
    Това ( преди 7 месеца )
    И три точковия колан на Волво са основите.
  • #7
    QWERTY до 1 ( преди 7 месеца )
    Сега има изобилие от стомана по целия свят. Защо автомобилите продължават масово да се правят със зони за деформация, СЛАБОУМЕН?
  • #6
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Петърчо превежда статии от преди да 20години, че да не го търсят за авторски права
  • #5
    Fury ( преди 7 месеца )
    Статията е от преди 20 г.
  • #4
    анонимен ( преди 7 месеца )
    #1 вижда се, че разбираш и си навътре в нещата.. ще те последвам в инстаграм.
  • #3
    Най-изтривания ( преди 7 месеца )
    И аз си помислих, че статията е от преди 20 години.....
  • #2
    анонимен ( преди 7 месеца )
    През 1951 г. Точно преди 53 години?Да, ама не, нали!?
  • #1
    факт ( преди 7 месеца )
    Икономията майка на мизерията плод на тия зони е липсата на стомана
fallback
Последни