IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са градовете с най-големи задръствания

Шофьорите в София прекарват по 90 часа годишно в трафика, сочи проучване

Жителите на ирландския Дъблин са прекарали най-много време в задръствания през 2023 г. Тези данни бяха представени от производителя на GPS устройства TomTom, който анализира трафика в 387 града в 55 държави. Сред тях попада и столицата на България - София.


трафик


Резултатите показват, че средностатистическият шофьор на Дъблин е прекарал 158 часа в задръстване през 2023 г., като средната скорост на движение в задръстванията е била само 16 км/ч. На второ място е Лима (Перу), където показателите са 157 часа и 17 км/ч, а на трето е Мексико Сити (152 часа и 18 км/ч).

В челната петица на градовете с най-сериозни задръствания са още Букурещ и Лондон, докато София е на 64-о място. През 2023 г. шофьорите в българската столица са прекарали 90 часа в задръствания при движение със средна скорост от 23 км/ч.

Освен това TomTom оцени пътната обстановка с помощта на друг показател – средното време за изминаване на 10 километра по градските улици. Тази класация е оглавена от Лондон, където шофьорите се нуждаят средно от 37 минути 20 секунди на това разстояние. Дъблин е на второ място (29 минути и 30 секунди), а Торонто (Канада) е на трето (29 минути).

В тази класация София е на 38-о място, като през миналата година на шофьорите по улиците на града са им били нужни 20 минути и 50 секунди, за да изминат разстоянието от 10 км.


0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пешко ( преди 3 месеца )
    Едно време ходех на училище с рейса, не чаках мама и тати да ме возят с колата. То тогава нямаше и толкова коли. Сега и мама с кола, и тати с кола, и бати с кола. Колкото да правят задръствания. И все да ми казват нямам пари, за колата дадох ги.
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    В съвременните градове и в модерните държави няма смисъл в днешно време от две неща от кола поради отлично развит градски транспорт и от хартиени и метални пари защото навсякъде плащаш с карта часовник телефон и тн.Колата е отживелица както каруцата например
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Ами докато всикчки се бутат да живетя у градО, и има паразитен трафик по развозване на глезениците - така ще е. Инфструктурата има своя капацитет и в крайна сметка всичко е ефекта на фунията. София до към 2000г задъствяния и пробеми с паркирането бяха непознати неща.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 3 месеца )
    Не виждам някой да ти казва да не си прекарваш времето в задръстванията като ги търсиш целенасочено! Това си е твое решение. Ще се радвам да има повече такива като тебе, за да останат и не задръстени улици в час пик по които да се движим хората които не обичаме задръствания. От години ми се подиграват че включвам навигацията почти постоянно, независимо че ще стигна за където съм тръгнал дори със затворени очи. Само че навигацията избягва задръстванията и стигам много по-бързо.
  • #1
    3 rate up comment 15 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    Е, И?! Вие ли ще ми кажете как да си прекарвам времето? На който му пречи да се качва на градския транспорт или да маа ***, ама не ми казвайте какъв де е личния ми избор!