IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрически кросоувър с 1000 коня най-после дебютира наживо

Продажбите на Mullen Five RS трябва да стартират през 2026 година

Компанията Mullen Automotive показа кросоувъра Five RS, задвижван от електрическа система с мощност 1000 конски сили. Продажбите на модела ще започнат през 2026 г., като цените все още не са обявени.


Mullen Five RS


Електрическата кола е оборудвана със задвижване на четирите колела и двустепенни скоростни кутии на двата моста, благодарение на което може да ускори до 322 километра в час. Списъкът с оборудване на Five RS включва спирачки Brembo, панорамен покрив, електрическа задна врата и AI виртуален асистент с лицево разпознаване.

През осемте години на своето съществуване Mullen Automotive не е произвела нито една от обявените коли, въпреки че нейният главен изпълнителен директор Дейвид Мичери редовно получава годишна заплата от 750 000 долара, а сумата на изплатените му бонуси през 2023 г. надхвърли 40 милиона.

По едно време предприемчивият Мичери обедини активите на не много успешните компании Coda Automotive и Mullen Motor, след това пое Bollinger и Electric Last Mile Solutions, но репутацията му беше съсипана след някои публикации в медиите, които го уличиха в различни машинации.


Mullen Five RS


Нито това, нито съдебните процедури с инвеститори обаче попречиха на Mullen да направи премиерата на още един обещаващ модел - кросоувъра Five RS. Неговата поява беше обявена през есента на 2022 г., като обещанието беше „живата“ кола да бъде показана през пролетта на 2023 г. Тогава премиерата беше отложена за 20 август.

Five RS обаче дебютира едва сега - на изложението за потребителска електроника CES 2024 в Лас Вегас. Той запазва 800-волтовата батерия, задвижване на четирите колела, двустепенни скоростни кутии на двата моста и задвижваща система с мощност 1014 конски сили.

Кросоувърът ще може да ускорява от 0 до 60 мили в час (97 км/ч) за 1,9 секунди. А максималната му скорост ще е на нивото на Tesla Model S Plaid с пакет Track – 322 километра в час. Батерията с капацитет 100 кВт/ч ще осигури на кросоувъра пробег до 483 км.


Mullen Five RS


Купувачите на Five RS трябва да бъдат привлечени от динамиката и оборудването. Електромобилът разполага с въглеродно-керамични спирачки Brembo с шест- и четири-бутални апарати, режим “състезателна писта” с уникален UX/UI, модерен интериор, облицован с набук и алкантара, както и с асистент Persona AI с технология за лицево разпознаване.

Стандартно оборудване на кросоувъра включва още панорамен покрив (само за САЩ), електрическа задна врата и персонализирано вътрешно осветление. Все още няма цени, но желаещите могат да резервират кросоувъра, като това изисква депозит от 500 долара, който ще бъде възстановен при отказ.


Още снимки на електрическия кросоувър - вижте в галерията:


0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Стеф ( преди 3 месеца )
    Преди години(~`10) някакъв от Стара Загора беше почнал да продава парцели на луната по ~30 лева за декар! И на тоя *** работата е същата.