IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се справите със замъгляването на прозорците

Наред с другите неща оставете климатика включен, за да се пребори с влагата, съветват от ADAC

Докато повечето хора очаква с нетърпение Коледа и Нова година именно това време е най-неприятното за шофьорите. А едно от нещата, които най-много ги дразнят в това време на година, са запотените стъкла. Експертите от Германския автомобилен клуб (ADAC) обаче имат няколко съвета, с чиято помощ този проблем може да бъде разрешен.


изпотяване на прозорци


Прозорците се запотяват, защото влажният, топъл въздух кондензира върху студеното стъкло. Най-добрият начин да се противодейства на това е чрез топлина, защото топлият въздух може да абсорбира повече влага от студения. Следователно, отоплението трябва да бъде включено и духалката да е насочена към предното стъкло.

Трябва да се отбележи нещо много важно - много от съвременните автомобили имат автоматичен климатроник. Тук няма нужда да настройвате температурата до най-високата възможна стойност. От една страна, това не загрява по-бързо автомобила, от друга страна, можете да започнете да се потите след кратко време и да изключите отоплението отново. След това играта започва отначало.

Като общо правило експертите от ADAC съветват нагревателят и вентилаторът винаги да са включени на умерена температура (около 22 градуса) през зимата и поне част от въздушния поток винаги да се насочва към предните и страничните стъкла.

Освен това климатикът не трябва да се изпраща в зимна ваканция, тоест да не се използва през този сезон. Това е така, защото той също помага за изсушаване на въздуха. Ако прозорците са силно замъглени, те могат да се подсушат и с чиста кърпа или гъба. Важно е това да се прави само когато автомобилът е неподвижен и при никакви обстоятелства по време на шофиране.

Други съвети за избягване на замъгляване:

Чистите прозорци се запотяват по-малко: Стъклените повърхности трябва да се почистват редовно отвътре с препарат за почистване на стъкла.

Внасяйте по-малко влага в колата: Снегът трябва да се изтръсква от дрехите и обувките, преди да влезете в салона, а мокрите дрехи не трябва да се оставят в колата за дълго време.

Проверявайте редовно уплътненията: уплътненията на вратите са предназначени да предпазват влагата от вътрешността на автомобила. Дори малък дефект е достатъчен, за да проникне влага.

Смяна на филтъра на купето: Ако филтърът на купето е запушен, това намалява циркулацията на въздуха в колата. В резултат на това в дългосрочен план се събира повече влага вътре.

Обърнете внимание на отоплението на прозорците: Различните автомобили имат нагревател на предното стъкло, който се предлага от няколко години. Ако планирате да закупите превозно средство, трябва да имате това предвид и да му обърнете внимание.


0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 4 месеца )
    Напълно съм съгласен с #3, правя го от няколко години и върши чудесна работа да обира влагата, ако положението е много зле, може да се сложи тавичка с тази силиконова котешка тоалетна на таблото или на кората на багажника и обира абсолютно всичко
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Вземате един по-дълъг чорап. Пълните го с пясък за котешка тоалетна. От по-скъпия, който прилича на силикагел абсорбатора. Слагате чорапа в основата на предното стъкло. Проблемът с потното стъкло е решен. Може да ви звучи като от руски сайт, но върши работа.
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 4 месеца )
    Решението е елементарно, карате на отворена клапа за външният въздух. Настройвате си удобна за вас температура и климатроника върши всичко останало. Запотяването се получава, когато клапата е пусната на рециркулация на вътрешният въздух. Това е необходимо само лятото, заради климатика, но компютърът сам си я управлява тогава.
  • #1
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Пускам климатика ама мирише на ТДИ, не става по-добре със запотени стъкла.