IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се променят батериите за електромобили?

От модули до фиксирани към външния корпус клетки – производителите все още търсят най-ефективното решение

При бензиновите автомобили ситуацията е проста: колкото по-голям е резервоарът, толкова повече бензин съдържа. С електрическите автомобили нещата стават по-сложни. Енергията, съхранявана в батерията, не зависи само от нейния размер. Има и други фактори, които влияят върху енергийната плътност.
 
 
батерии
 
 
Това означава, че две батерии с еднакви външни размери могат да съдържат много различни количества енергия. Но какво влияе върху енергийната плътност на батерията на електрически автомобил? Основно две неща: клетъчната химия и вътрешната архитектура. Нека се съсредоточим върху второто и да видим какво се случва.

Предимства и недостатъци на междинните модули

С разпространението на литиево-йонните батерии, "стандартната" схема включва наличието на клетки, модули и батерийни пакети. Накратко, като отворите корпуса, ще видите множество клетки, групирани в модули (истински „междинни“ елементи, поставени вътре в батерията), разположени един до друг, всеки със собствени електрически връзки и поддържащи системи, поставени на свой ред вътре в голямата батерия. 

Това решение, което все още е най-разпространеното на пазара, има предимството да предлага по-прост контрол на работата на батерията и управлението на температурата. От друга страна, то има множество "неактивни" елементи, т.е. елементи, които заемат пространство, но не могат да съхраняват енергия.

Този тип батерия предлага още едно предимство на производителите. Тя ви позволява много лесно да промените общия капацитет на батерията чрез добавяне или премахване на модули. Това е случаят с Volkswagen, която използва подобно решение при своите електрически автомобили от семейството ID (тези, базирани на платформата MEB). Технологията предлага различни размери батерии, като използва един и същ пакет за всички тях, но променя броя на модулите, намиращи се вътре.

Директен монтаж на клетката към корпуса на батерията

Въпреки това производителите на автомобили и батерии разработват по-модерна архитектура. Днес на пазара има батерии без модули, при които клетките са поставени директно във външния корпус и изглеждат като едно цяло и непрекъснато пространство.

Този начин на изграждане на батерията доведе до създаването на продукти с по-голям дял на активния материал спрямо аналозите, оборудвани с модули. Което в крайна сметка означава, че може да се съхранява по-голямо количество енергия. Въпреки това батериите, където клетките са вградени директно в общото тяло на батерията, остават независими елементи от останалата част на автомобила и са фиксирани към каросерията по време на фазата на конструиране. 

Но дори и тук има място за подобрение.

Най-новата граница в архитектурата на батерията е така наречената „клетка към тяло“. Някои производители като китайската BYD, която представи това решение със седана Seal - създават каросерия, която вече включва корпус за клетките в долната си част. Следователно клетките не се монтират върху отделен елемент, който след това се фиксира към рамата, а се поставят директно върху нея.

Това не увеличава процента на активния материал вътре в батерията (решението в този смисъл е подобно на предишната технология), но спестява компоненти и размери на нивото на външния корпус, като постига значително намаляване на теглото на батерията, която е интегрирана в пода на автомобила и в известен смисъл е "слята" с него. Следователно в този случай батерията изпълнява реалната структурна функция, допринася за устойчивостта на усукване на каросерията и изпълнява функция за свързване между различните части на шасито.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    До 2. "Изобщо, върви се към неминуемо усложняване на ел. автомобилите." Ти сериозен ли си? Когато японците бяха разглобили тесла модел три бяха ахнали - това е произведение на инженерното изкуство - къде са две трети от познатите неща. Има едно основно правило в инженерството - добрият инженер добавя нещо ново, за да направи машината по-добра, гениалният инженер премахва нещо ненужно, за да направи машината по-добра. От Тесла действат по втория начин. Останалите копират от тях.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Попе, ако днес бягаш от непознатото, защото не си разбрал статията, защо смяташ че след 10 години ще е нещо различно и вече ще си разбрал и приел, а няма да бягаш пак? Почти съм сигурен че по навик ще разправяш на внуците - ех какви електрички правеха едно време, а не като днешните. Точно както сега разправяш колко хубави са били шайбовите телефони и лентовите апарати, както и магнетофоните и касетофоните и колко качествени са били видеокасетите, а не като днешните 4K и 8K недоразумения!
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 4 месеца )
    от тази статия разбрах едно: стой далеч от електричките...поне още 10 години...
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 4 месеца )
    Или просто ще ползват батерии които не се палят ( справка LFP )
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ха дано ( преди 4 месеца )
    Дано да въведат някакви изисквания, защото в момента толкова се оливат с опростяването и олекотяването, че кожуха на батерията всъщност е пода на купето и от време на време има яки фойерверки вътре като започне термичен разпад (Джип и Рено да не се спотайват!). Другото, което вероятно ще ги задължат е да имат някакъв вид външен "щуцер", за да може по-лесно да се пълни и охлажда батерията (с брайн) в случай на пожар. Изобщо, върви се към неминуемо усложняване на ел. автомобилите.
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Колкото "по-прости" правят батериите за да ги олекотят и да ги направят по-евтини, толкова по-трудни и дори невъзможни за ремонт стават те. Допускам че скоро ще създадат регулации, които да накарат производителите да проектират батериите за ремонт.