IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ откриха литий, достатъчен за 375 милиона батерии за електромобили

Експерти считат, че това е най-голямото находище на ценния метал в света

Служители на Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) оповестиха публично резултатите от проучване, проведено от Националната лаборатория Лорънс Бъркли, по време на което са открити огромни запаси от литий под езерото Солтън в Калифорния, съобщава Interestingengineering.com .


литий, находище


Според експерти този литий е достатъчен за производството на 375 милиона батерии за електрически автомобили. Експертите също смятат, че това е най-голямото находище на литий в света. Длъжностните лица от своя страна подчертаха важността на лития за „декарбонизиране на икономиката“ и постигане на целите, поставени от президента Байдън за въвеждането на електрически превозни средства, които трябва да съставляват 50% от общия автомобилен парк до 2030 година.

Изданието съобщава още, че според оценките на експертите в района на геотермалните ресурси на езерото Солтън капацитетът за производство на геотермална електроенергия ще се увеличи от 400 MW на 2950 MW. Сега езерото е център за извличане на литий от геотермални соли, а проучване на Министерството на енергетиката позиционира находището като ресурс, способен да посрещне търсенето на литий в продължение на десетилетия.

Този проект обаче има редица проблеми. Въпреки че Министерството на енергетиката твърди, че "литиевият резервоар" може да осигури на САЩ литий, разработването и производството на този ресурс в търговски мащаб е доста трудна задача. Компании като Berkshire Hathaway Energy и Controlled Thermal Resources вече инвестират в технологии за ефективно извличане на литий от геотермални източници. Акцентът е поставен върху развитието на технологията за директно извличане на литий, отхвърлянето на вредни за околната среда методи, като открити сондажи и басейни за изпаряване.

Възможността за добив на литий в езерото Солтън обаче е много привлекателна за инвестиции. Компании като GM, Stellantis и Ford вече са подписали споразумения за партньорство за разработване на областта, което показва доверието на индустрията в потенциала на проекта.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Съсипаха я тая Калифорния.
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 4 месеца )
    Интересът към електричките понамаля и хоп, видиш ли, намерихме много литий, ще намалим цените! Купувайте!...
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    И а ( преди 4 месеца )
    Земеделие, Военна техника, хора в отдалечени райони никога не виждам как може да са на ток. За кифли в бизнес паркове и мъжки секретарки ок. Но хора които бачкат истински и трудни работи не си го представям. Кораби, камиони, самолети като минат на ток тогава ще остана впечатлен но това ще е процес дето сигурно ще продължи доста дълго време.
  • #7
    4 rate up comment 6 rate down comment
    PLAID ( преди 4 месеца )
    Глей кво нещо са електричките. Още на буква Е всичко живо станало природозащитник. Къде бяхте досега? 05.01.2012 Еквадорски съд потвърди присъдата срещу "Шеврон" за $ 18 милиарда долара заради т.нар. "Чернобил в джунглата" - изхвърлени 18 милиарда тона (дoларче глоба глоба на тон) токсични отпадъци в Амазония. "Ще платим, когато Адът замръзне и после ще продължим битката върху леда" - заявил говорителят на Шеврон Donald Campbell. А разливите като този в Мексиканския залив? Филтрите в храстите?
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Кофти локация... ( преди 4 месеца )
    Щата Калифорния не е най-доброто място за компания, оперираща в сферата на добива на ресурси. Просто ще ги спукат от административни измишльотини в името на околната среда.Следтото изречение казва достатъчно:"Акцентът е поставен върху развитието на технологията за директно извличане на литий, отхвърлянето на вредни за околната среда методи, като открити сондажи и басейни за изпаряване."
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    4, а цената на която ще дойде? Да измислят най напред как да го извадят без да затрият езерото, а тогава ще си говорим пак?
  • #4
    18 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    Ако се върнем на темата умря още една опорна точка на антиматематиците - че само в Китай имало материали за производство на батерии и ако Китай спре износа, щял да дойде края на електрическото бъдеще.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 4 месеца )
    Едва ли е съзнателна манипулация просто редовно правят такива елементарни грешки
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "въвеждането на електрически превозни средства, които трябва да съставляват 50% от общия автомобилен парк до 2030 година." Поредната статия написана с google преводач. 50% пазарен дял през 2030 година в САЩ ще е огромно постижение и звучи оптимистично, А тук се опитват да ни манипулират че някой бил поставил цел за замяна на половината от автомобилите които се движат по пътищата, натрупани за няколко десетилетия! Това няма как да стане дори от утре по света да не бъде произведен нито един ДВГ.
  • #1
    5 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Не е нужно да се напъват толкова. Дъртия е пътник, а колко икономически изгодно ще е извличането без да се унищжи езерето ми звучи като да правят фракинг без да съсипят природата.