IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте един 25-годишен Mercedes за 10 милиона долара

Този CLK GTR Roadster е не само изключително рядък, но и с шокиращ показател на километража

Това е идеалното определение за колекционерска кола: рядка, изключителна и не е карана много. Това е Mercedes-Benz CLK GTR Roadster, който беше продаден на търг за над 10 млн. долара.
 
 
Mercedes-Benz CLK GTR Roadster
 
 
Този Roadster е създаден като специална хомологация. Представлява шосеен вариант на състезателна кола, която доминира в края на 90-те години в шампионата FIA GT и печели два последователни шампионата за пилоти и конструктори. Така че возилото идва с доста добра репутация.

През 90-те години на миналия век шампионатът FIA GT е фокусиран изцяло върху автомобили с голям работен обем, изискващ минимална хомологация от едва 25 екземпляра. Тяхната конструкция е ужасно близка до това, което бяха прототипите на състезателните машини, участвали на  „24 часа на Льо Ман“.
През 1997 г. CLK GTR печели шест от 11-те състезания и има общо 13 класирания на подиума през сезона, оставяйки Porsche 911 GT1 и McLaren F1 GTR зад гърба си.

Mercedes действа бързо с CLK GTR . Програмата за развитие напредва със скоростта на светлината. Колата е изградена върху алуминиева рамка тип пчелна пита около „монокок“ архитектура, със спортни каросерийни панели от въглеродни влакна.
 
 
Mercedes-Benz CLK GTR Roadster
 
 
Автомобилът се задвижва от 6.9-литров V12 AMG двигател, еволюция на 6.0-литровия V12 агрегат на Mercedes, който автомобилният производител използва преди това при S-Class и в SL. 

Новата спецификация предлага 592 конски сили и 775 Nm въртящ момент, подкрепена от шестстепенна секвенциална трансмисия. Тези цифри и олекотената конструкция позволяват на колата да ускори от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди и да достигне максимална скорост от 330 км/ч.

Шосейната версия на CLK GTR е представена на автомобилното изложение във Франкфурт през 1997 г. Построени са два прототипа, последвани от ограничена производствена серия от само 20 автомобила. Първоначално Mercedes планира да построи един роудстър. Но търсенето се оказва доста голямо и така германците разработват общо пет автомобила след приключване на производството на купето CLK GTR.
 
 
Mercedes-Benz CLK GTR Roadster
 
 
Показваният автомобил е третият от само шест подобни примера, създавани някога. По отношение на механиката състезателната и шосейната версия са почти идентични. Но последната идва с допълнителна мощ (622 к.с.), разполага с антиблокираща спирачна система, климатик, звукова система, а клиентите могат да избират една от трите налични опции за тапицерия.

Този Mercedes-Benz CLK GTR Roadster е почти девствен откъм каране. Според наличните документи с него са изминати само 170 километра
 
 
Mercedes-Benz CLK GTR Roadster
 
 
Автомобилът е внесен в САЩ и е федерализиран, за да отговаря на стандартите за емисии на страната. До август 2011 г. колата е принадлежала на колекционер в Уисконсин. В момента одометърът показва само 25 километра.

Колекционерът продава автомобила на дилър на спортни автомобили в Арканзас през март 2013 г. Последният назначава двама техници на Mercedes-Benz от Германия, за да извършат подходящо обслужване на автомобила. 

Друг търговец го купува малко след сервизната процедура, така че колата се озова в Северна Каролина. Там остава до април 2015 г., когато е продадена на изпращача, колекционер, базиран във Великобритания.

В крайна сметка Mercedes-Benz CLK GTR е продаден по време на търг в Лас Вегас, като някой е платил 10 235 000 долара, за да го прибере.
 
 

0 от 500