IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изоставен в плевня ръждясал Ford се продаде за 152 000 долара

Ценната находка е XY Falcon GT - най-търсеният масъл кар в Австралия (ВИДЕО)

Хората извън Австралия може да не разпознаят квадратните линии на XY-серията Ford Falcon, но това е един много специален и ценен автомобил. Това е рядък Ford XY Falcon GT от 1970 г., наскоро изваден от тесен гараж под къща, където е стоял почти 50 години. И беше продаден за 152 000 щатски долара на търг, все още покрит с прах и мръсотия.


Ford XY Falcon GT


Аукционна къща Grays.com документира находката на този ултра-специален Falcon. Ford произвежда приблизително 1500 екземпляра, започвайки през 1970 г., годината на производство на този автомобил. В описанието на търга се казва, че това е ранен пример от култовия модел на Ford. Оборудван е с фабрична ръчна трансмисия и фабричен люк.

Под капака се намира оригиналният 351 кубически инча (5,8 литра) V8. Навремето той беше оценен на 300 конски сили. Въпреки че, както при много мускулести коли от класическата ера, широко се смята, че е подценен.


Ford XY Falcon GT


Видеото показва как изглежда колата след като е намерена в края продължилата десетилетия дрямка. Колата първо е била собственост на Ford през първата година от живота си, след което е продадена на служител на Ford, който го притежава приблизително една година. След това стига до последния си собственик, който го спира от движение "около 1979 г.", според видеото.

Защо е бил забравен под къщата? Собственикът сменя работата си и се сдобива със служебна кола, а след това годините се превръщат в десетилетия.


Ford XY Falcon GT


Историята ни ни води до 2023 г. Екстериорът на Falcon се нуждае от малко помощ, както можем да видим във видеото. Щетите от сблъсък на задната врата на пътника са поправени, но не изглеждат много добре и има някои други петна от ръжда, разпръснати по седана. Интериорът обаче е в много добро (макар и мръсно) състояние, а в багажника все още има оригиналния крик. Километражът показва 65 278 мили, но състоянието на двигателя е неизвестно.

Моделът XY Falcon е сред най-търсените muacle car в Австралия, като напоследък започва да привлича вниманието и в световен мащаб. Неотдавна XY Falcon GTHO от 1971 г. – изключително рядък вариант на седана GT, донесе над 1 милион долара на търг.



0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Живко Горанов ( преди 4 месеца )
    Ръждясал или нов един автомобил не може да се продаде сам, бил е продаден. Както и автомобил не може да "самокатастрофирал", той е катастрофирал. Крайно време е "журналистите" първо да усвоят българския език и да спрат да пишат глупости. Спрете тези, понякога безсмислени "бози"!
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Не винаги нещата са чак толкова конспиративни, обикновено допускаме грешката да претегляме нещата от днешна гледна точка. В много от случаите през 1960-70та господин Х купува кола втора ръка на цена половин месечна заплата, изниква някакъв ремонт за 2 пъти повече пари и тъй като има плевник/навес/гараж я оставя за когато има време да се занимава..
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 4 месеца )
    И собственика като умре, че децата му няма да отидат да го погребат, да видят какво наследство има, някой приятел на починалия няма да отиде да им каже за автомобила, да се опита да го откупи...айде айде! То да е злато или пари, да ги крие стареца - никой да не знае, ама спортна кола що да я криеш?!
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 4 месеца )
    Собственика умира, сина му живее другаде и хич не го вълнуват мъсъл кар.
  • #1
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Пропов ( преди 4 месеца )
    Абе кой забравя че им кола с V8 и 300 коня?! Виж, да забравиш някоя Королка или Сандеро - разбирам. Те са скучни, безлични и се купуеат от хора без сърце, без желание. Ама специален спортен модел не се купува между другото някак. Тези истории според мен са измислени и прикриват нещо. Или се опитват да пробутат фалшиви бройки - реплики или колата е крадена крита, препродавана, пак крита и нещо такова. Мошенниците са доста находчиви, ама пък и балъците са много.