IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещите коли на Hyundai ще викат полиция при опасност

Технологиите са готови, трябва само да бъдат интегрирани в настоящите системи на автомобила

Как ще изглеждат колите на бъдещето? Според Hyundai ще бъдат все по-свързани и ще могат да наблюдават както пътя, така и салона на автомобила. Това стана по време на фестивал на технологиите в Сеул, организиран от корейския производител.


Hyundai


На събитието, предназначено да насърчи творческите изследвания на служителите, тазгодишната тема беше „Технологии със сърце, които променят света“ и една от наградите беше спечелена от идея, наречена H-SOS.

Концепцията предвижда бъдеще, в което кола, оборудвана с външни микрофони, може винаги да чува за предупредителни знаци, като писъци на човек или експлозия. Ако открие подобно нещо, превозното средство може да активира фаровете, аварийните светлини и клаксона, като същевременно започне да използва камерите за запис на околната среда.

Колата също така може да предупреди полицията, като изпрати на служителите своето местоположение и заснетия видеозапис. В случай на престъпление или бедствие, автомобилът може дори да предупреди собствениците на близки превозни средства да се отдалечат от района.


Hyundai


Според компанията по-голямата част от технологиите, необходими за създаването на подобен автомобил, вече съществуват. Това, което липсва обаче, е внедряването и интегрирането в настоящите бордови системи.

Като пример за тази технология, макар и непълна, може да се вземе Sentinel Mode на Tesla, който вече е в състояние да записва действията на вандали, които увреждат автомобила по някакъв начин. Освен това съществуват Shazam и Google Music, които вече могат да слушат звук за няколко секунди и да го разпознават чрез алгоритми.

Това показва, че технология като предложената от Hyundai не би била невъзможна за прилагане, въпреки че първо трябва да се въведе доста стабилна защита на поверителността на крайните потребители.

0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Каква опасност? ( преди 4 месеца )
    Имайки предвид, че по разни места полицията се занимава с "престъпления" от типа "Туит, съдържащ реч на омразата" изобщо няма да се учудя ако влезем в някой филм от типа на "Специален доклад" и изведнъж се окажеш арестуван, защото си напсувал по неподходящ начин някого, или си направил "неправилен" коментар докато слушаш новините по радиото. Ама, то това са конспиративни теории, така че нема се пуашите...