fallback

Honda призна производствен дефект в двигателя V6 3.5

Близо четвърт милион коли са оборудвани с проблемния мотор

Японският производител Honda призна производствен дефект в двигателя си V6 3.5 и това накара Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) да инициира изтегляне на 248 999 кросоувъра, минивана, пикапа и седана, произведени от компанията.

Оказва се, че атмосферните мотори от серията J35 са сериозно изложени на риск от повреда - устройството може да задръсти поради неправилната форма на свързващите пръти на коляновия вал. Необходими са скъпи ремонти на поне 2500 коли, а четвърт милион ще трябва да бъдат проверени, като в случая става въпрос за задълбочена диагностика с частично разглобяване на двигателя.

Двигателят V6 с естествено пълнене от серията J е тестван от времето - от 1996 г. насам се произвеждат различни варианти на тези „шестаци“. При агрегатите от серията J35Y5/J35Y6 обаче коляновият вал е бил монтиран погрешно с грешни свързващи пръти. Така частите нямат смазка, което може да доведе до блокиране на двигателя или трайна повреда.

Honda признава дефекта едва сега, въпреки че първите оплаквания за повреда на двигателя са получени още през 2020 г. За три години японският автомобилен производител е получил 1450 гаранционни претенции. Проверката на Honda Pilot, Ridgeline и Odyssey, както и Acura TLX и MDX ще започне през януари 2024 г., като техниците в сервизите ще трябва да идентифицират автомобили с дефектни колянови валове и да сменят безплатно мотовилката и буталната група или модула на двигателя.

fallback
  • #19
    шофер ( преди 10 месеца )
    Нормално за източна талига сделана от стъкло на Шише-джам и кенчета Кока-Кола. То не може само да копираш от АМГ, Мпакет, ЕрЕс, ГеТе, ГеТеИ и ЕсТе. Смеххххх
  • #18
    Георгиев ( преди 10 месеца )
    Имах вазможност да карам вав Англия Хонда легенд мотор 3.2 бензин 1992г беше уникална нямаше проблем за нищо бегачка от класа и здрав мотор.
  • #17
    MythBuster ( преди 10 месеца )
    До 16. Защото са произведени през миналия век по време на "японското качество". За съжаление то остана в миналия век, както се вижда и от статията. Съсипали са един прекрасен двигател.
  • #16
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Защо в Африка и арабите карат само японски джипове.???
  • #15
    SOSA ( преди 10 месеца )
    Ей, голяма мъка да изкарат хонда дефектни и то най силния им модел пилота дето е най здравата кола на всички времена според немски техници. Мъкаааа.
  • #14
    до 14 ( преди 10 месеца )
    Вие живеете в свой си измислен свят. Единствената причина компании като Хонда и Тойота да имат някаква слава на надеждни е, че произвеждат основно за американския пазар, където еко нормите не бяха толкова строги. В Европа са, а Хонда практически излезе от този пазар. В Китай са, и Хонда от няколко години отбелязва двуцифрен спад. В САЩ също позатегнаха, и японските станаха леш.
  • #13
    Геле ( преди 10 месеца )
    И 1.5 бензинката им е мега маслояд. Тръгнаха и Хонда надолу по склона с поевтиняването.
  • #12
    Martin187ism ( преди 10 месеца )
    интересно какво се е случило със 249 000 - ния двигател, защо само 248 999 двигателя?
  • #11
    до 9 ( преди 10 месеца )
    Никой не говори за потребителска електроника. В нея върхови технологии като цяло няма. При нея целта е да е евтина, което автоматично ги изключва. Пак повтарям - компютрите ги бяхме откраднали от американски фирми. Копирните машини в специалните учреждения бяха Ксерокс - американски. Специализираните машини в някои заводи бяха американски, но се внасяха само със специално разрешение. Разбира се, имаше и някои немски и японски неща, но основно в по-ниските технологии.
  • #10
    MythBuster ( преди 10 месеца )
    Е защо пък когато издиктуваш 180 градуса, редакторът да не го обърне в проценти?
fallback
Последни