IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проучване доказва, че агресията на пътя расте

Все повече шофьори използват премигването с фарове и клаксона, за да „разчистят“ пътя пред себе си

Пътищата стават все по-безпощадни и агресивни. Това показва голямо проучване сред шофьори, проведено от Accident Research of Insurers (UDV) - организация, която е част от Асоциацията на застрахователите в Германия. Изследването е направено с помощта на анкета, включваща 16 въпроса, като точно половината участници в допитването признават, че действат агресивно, докато шофират. За сравнение през 2016 г. тази цифра и била около 25%.


агресия


Оказва се, че всеки пети шофьор в Германия (21%) „разчиства пътя“ пред себе си, като премигва с фарове или натиска клаксона, докато кара в най-лявата лента. Около 1/3 от анкетираните (31%) признават, че се чувстват раздразнени, когато бъдат изпреварени и веднага след това стъпват здраво на педала на газта.

Интересното в случая е, че въпреки че повечето участници в движението виждат агресията като основен проблем, липсва осъзнаване на случващото се, като те самите допринасят за това. Както и в предишните години, повечето шофьори имат коренно различна представа за себе си и за останалите.

Например 96% от всички шофьори отговарят, че изпреварват велосипедисти на достатъчна дистанция, но в същото време 93 процента от останалите шофьори смятат, че останалите задминават велосипедистите твърде отблизо. Самите велосипедисти не са много по-добри по отношение на представата си за себе си - малко под половината признават (48%), че от време се качват на тротоара, но в същото време твърдят, че 92% от останалите го правят.

Друга тревожна тенденция е, че все повече шофьори, най-вече млади хора, управляват автомобили след употреба на канабис, а също така активно използват мобилните си телефони при шофиране.

Резултатите от проучването, което се провежда на редовни интервали от 2010 г. насам, показват, че мнозинството от участниците в движението в Германия се чувстват сигурни или много сигурни в пътния трафик. Цифрата се е увеличила леко от 55% през 2019 г. на 56% Като цяло мъжете (645) се чувстват много по-сигурни от жените (49%).

Затова и не е изненадващо, че жените са значително по-склонни да се изкажат в полза на по-строги мерки в полза на пътната безопасност. И двете бяха очевидни и във всички предишни проучвания. Що се отнася до самите мерки, най-често се желае правило за нулево съдържание на алкохол (68%). Тази цифра обаче все още е с 8% по-висока през 2019 г. Подкрепата (53%) за ограничение на скоростта от 130 км/ч по магистралите не се е променила.


0 от 500
  • #14
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    агресията по пътищата трябва да бъде криминализирана да засичаш и да притискаш друг участник в движението да е престъпление приравнено със заплаха за убийство
  • #13
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Трябват промени в ЗДП.След като на първокласните пътища максималната скорост е 90 км/ч, то това би следвало да е минималната на магистрала(поне за автомобилите).Къде е логиката да имаш магистрала, а по нея шофьорите да се движат с опасно ниска скорост.Ако някой кара с макс. разрешената скорост(140 км/ч) и блъсне някой, дето пъпли с 60 км/ч, трагедията е гарантирана.Трябва да се въведат големи глоби и да се отнемат точки от подобни водачи на пътя, които се влачат едва едва.
  • #12
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 11 ( преди 5 месеца )
    Ами има я поговорката за повикването и обаждането, така че тя агресията често е предизвикана и именно това се обсъжда. Дет се вика, опростено погледнато, ако не мога да настигна никого няма как да бъда агресивен към него, нали?
  • #11
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Статията е за нарастване на агресията, а българските суперкарачи в сайта обсъждат кои са най-лошите шофьори. Всеки има неща, които държи да каже.
  • #10
    0 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    За съжаление, докато полицията не вземе мерки да отстрани охлювите и костенурките от пътя, то агресията само ще расте.Някой *** кара с 70 км/ч и някоя костенурка го изпреварва с 80 км/ч на автомагистрала или скоростен път.Ами съжалявам, ама такива нямат място на АМ-ли. Да си карат по другите пътища и толкоз Досега само веднъж на АМ "Тракия" се случи полицаи да спрат бавно движещ се автомобил, застрашаващ живота си, както и този на другите.Повече солени глоби за такива или платени АМ-ли ...
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    8, съгласен с тебе, като за тарикати и джигити за мен е малко по особенна ситуацията.При тах са 2 типа - такива, които са такива, НО оценяват ситуацията и не са безрасъдни (т.е знаят кога може) и другата крайност - абсолютно безрасъдните, които създават и проблеми защото са "слепи" за пътна ситуация и не оценяват рисковете и не си дават сметка за последствията. Мислят си че вечно са прави, все с предимство и над закона. Ето тези за мен са най-опасните
  • #8
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Еджбж ( преди 5 месеца )
    Дядовците са ясни и тях никой за нищо не ги пипа. Проблемът са кифлите и неделните шофьори. Тарикатите и джигитите са предвидими и ясни, но льольовците държат в напрежение всички и всичко. Смятай, щом дори моята жена разпознава с 90% точност дали шофьора в колата пред нас е мъж или жена само под начина на движение на колата. В останалите 10% е неделен шофьор.
  • #7
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Жорди ( преди 5 месеца )
    Стила ми на шофиране е агресивен и няма как да бъде друго яче по пътищата в София, ако не си такъв - ще те изпреварват, засичат, псуват, кълнат и т.н. всякакви "тарикати" Лично за мен проблемни на пътя са тези със затъмнените стъкла, тъй като пречат на шофьора отзад да има пълна картина на това, което се случва отпред, смятам че това е сериозен проблем.
  • #6
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    5-ти, не че не бързат, а просто не могат (2-3-4 са го казали вече). Изключвам хората на възрааст, които са доста толерантни (но те са старата школа) и обикновенно си личат. И преди да ми нацъкате минуси (не че ми пука), си помислете, че и вие един ден (дай-боже) ще сте на тяхно място.
  • #5
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Еджбж ( преди 5 месеца )
    Ами да карат, а не да се мотат! Все има някой, дето не бърза и има всичкото време на света, и изнервя нормалните шофьори. И като се изнервят, все се намира, някой, който да започне да прави глупости. Като не можеш да караш стегнато и в темпо с трафика, купи си автобус или влак!