IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Карло Деманд превръща колите в арт-изкуство

Най-голямото вдъхновение на художника си останаха моторните спортове

Автомобилният художник Карло Деманд води драматичен живот. През своя 79-годишен живот този талант, роден във Франкфурт, присъства на първите състезания на Нюрбургринг, служи както в германските, така и в съюзническите сили по време на Втората световна война и представя работата си в различни списания като Der Spiegel и Playboy.
 
 
Карло Деманд
 
 

Вдъхновен от австрийските художници Ханс Лиска и Тео Матейко, Деманд проявява талант за рисуване още от тригодишна възраст. Той е роден през 1920 г. в семейство с майка германка и баща французин. Освен че рисува семейни автомобили, включително Buick, Austro-Daimler и Chenard et Walcker, самолетите също присъстват в ранното му творчество.

На 16 години Деманд се записва в академията по изкуства Städelschule във Франкфурт и скоро творбите му започват да намират място в местните вестници. Точно когато интересът към работата му нараства, ранната кариера на Деманд е прекъсната от военната служба. Първоначално започва в германската армия, но в последствие преминава във френската поради произхода на своя баща. През цялата Втора световна война Деманд рисува в скицник.
 
 
Карло Деманд
 
 

След войната той работи в рекламна агенция, базирана във Франкфурт, но американските сили са впечатлени от неговия стил и го убеждават да се присъедини към Службата за отдих на армията на САЩ.

Деманд продължава да работи на свободна практика с различни клиенти, включително Texaco, Wrigley, Fortune 500, Zeiss и Mad. През 1951 г. става американски гражданин, но не се премества в САЩ до 1991 г.

Той е най-известен със своите драматични илюстрации към книги и, освен с моторни състезания, работата му обхваща камиони, мотоциклети, самолети, танкове, дирижабли и моторни лодки.
 
 
Карло Деманд
 
 

През 1955 г. германският издател Nest Verlag поръчва на Деманд 128 рисунки с въглен, за да илюстрира Das Grosse Rennen, история на автомобилните състезания от Ернст Роземан. Монохромният стил на Деманд улавя драмата от известни състезателни моменти, от ранните състезания „Гордън Бенет“ до „Миле Миля“ през 1955 г.

След като се премества в Америка през 90-те години, Деманд става член-учредител на Automotive Fine Arts Society. Той работи за редица медии, но неговите рисунки с молив и въглен най-добре демонстрират майсторството му в работата с действие и фигури. Композициите му имат кинематографично качество, което е свързано с любовта му към филмите и киното.
 
 

0 от 500