IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фернандо Алонсо си купи рядка хиперкола

Двукратният шампион от Формула 1 се сдоби с Aston Martin Valkyrie, какъвто има и Макс Верстапен

Двукратният световен шампион във Формула 1 - Фернандо Алонсо, си купи рядка хиперкола, с каквато по-рано се сдоби и победителят в последните три първенства Макс Верстапен. В интервю за GQ испанският пилот призна, че е поръчал Aston Martin Valkyrie - хиперавтомобил с над 1000 конски сили, проектиран от дизайнера на болиди за Формула 1 - Ейдриън Нюи.


Aston Martin Valkyrie


Алонсо, който сега кара за тима на Aston Martin се пошегува, че се е надявал да получи отстъпка като служител на фирмата, но в крайна сметка е трябвало да плати цялата сума. Испанецът си е избрал тъмнозелен Aston Martin Valkyrie с вложки в цвят липа, тоест неговият хиперавтомобил е декориран в същия стил като болида от Формула 1.

Шампионът от 2005 и 2006 г. е леко притеснен от факта, че колата ще привлече много внимание и той няма да може да остане инкогнито. Известно е, че подобни автомобили има в гаражите на настоящия шампион Макс Верстапен, на бившия пилот на Red Bull - Дейвид Култхард, както и на боса на австрийския отбор Кристиан Хорнер.

Производството на хиперколата започна преди две години, въпреки че първият прототип беше представен още през 2016 г. Инженерите на Aston Martin трябваше да работят усилено, за да пуснат в производство този брутален автомобил с активна аеродинамика, „граунд ефект“ и 6,5-литров V12 Cosworth с атмосферно пълнене.

Характеристиките на Aston Martin Valkyrie са впечатляващи дори седем години по-късно - пиковата мощност на хибридната задвижваща система е 1176 к.с., а собственото тегло е само 1030 килограма!

Дали Фернандо Алонсо ще кара Aston Martin Valkyrie е отворен въпрос. Испанецът използва суперкросоувъра DBX707 за ежедневното си придвижване. Наскоро обаче той се раздели с друга уникална хиперкола - Ferrari Enzo със сериен номер 001, която беше негово притежание в продължение на 12 години.


0 от 500