IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо в студеното време в салона на автомобила може да мирише на бензин

Подценяването на този проблем понякога води до тежки последствия

Когато загрявате колата си в мразовита сутрин, може да усетите неприятна миризма на гориво в купето. Много шофьори не обръщат особено внимание, като смятат, че това е резултат от студен двигател. Важно е обаче проблемът да бъде открит възможно най-бързо, защото в противен случай последствията за автомобила може да бъдат сериозни.


гориво


Проверка на капачката на резервоара за гориво

Една често срещана причина за миризмата на гориво е разхлабената или липсваща капачка на резервоара. Ако служителят на бензиностанцията, на която сте заредили, не я е закрепил правилно, изпаренията на горивото могат да влязат в кабината. За да идентифицирате този проблем, обърнете внимание на интензивността на миризмата в различните части на автомобила. Ако тя по-силна на задната седалка, отколкото на шофьорската, най-вероятно се дължи на капачката на резервоара. Шофирането без капачка не се препоръчва, но за кратък период от време - докато намерите нова, не е сериозен проблем.

Износен маншон в изпускателната система

Затягането на капачката на резервоара не винаги решава проблема. В някои случаи източникът на неприятната миризма е увреден маншон в изпускателната система. С течение на времето тази гъвкава връзка може да се износи, причинявайки изтичане на отработени газове, когато двигателят е студен. Дори ако самата връзка е непокътната, уплътнението между елементите може да се разхлаби.

Проверка на катализатора и гумените уплътнения

Катализаторът, който е отговорен за улавяне на неизгорелите вещества в двигателя, е разположен по-нататък по дължината на изпускателния тракт. Въпреки това, продължителна миризма на гориво все още може да възникне поради износени гумени уплътнения и проблеми с каталитичния конвертор. За да диагностицирате проблема, закарайте автомобила си на канал в сервиз, оставете двигателя да изстине и след това го стартирайте. Внимателно проверете маншона и околните зони. Най-вероятно проблемът е в тази част на изпускателната система.

Потенциални рискове от пренебрегване на проблема

Може да продължите да шофирате с изтичане на изгорели газове, но е важно да сте наясно с рисковете, свързани с това. Въпреки че не представляват непосредствена опасност за движението, резервоарът за гориво или горивопроводът могат да причинят сериозни проблеми. Някои по-стари превозни средства имат течове от горивопровода поради контакт с рамката и тялото.

И ако дизеловото гориво изисква запалване, но бензинът може да се запали от всяка искра. Ако забележите разлив на гориво под колата си, вземете незабавни мерки. Внимателно проверете шасито на автомобила, наблюдавайте поведението му и помислете дали разходът на гориво се е увеличил напоследък.

Пренебрегването на ремонта на горивната система може да доведе до истински пожар, така че е изключително важно да избягвате да шофирате в това състояние. Обадете се на влекач и спешно закарайте колата в сервиз. Също така се препоръчва да изключите клемата на батерията като предпазна мярка.


0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    акад.Акад ( преди 5 месеца )
    Е защо, защотото бензиновата молекула се свива и преминава в купето, там се стопля и се разширява и неможе да излезе и вмирисва купето...
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    А препълнен резервоар и оплискано с гориво около капачката? И как ще установим дали на задната седалка мирише повече или на предната, примерно при включена вентилация в колата, или трябва да се подушва на изгасен двигател? Отделно може да е от системата за рециркулация на бензиновите пари, особено при препълване на резервоар при някои автомобили се уврежда, а ремонта е баснословен.Постна и неясна статия!
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Тази или подобна статия, не пуснахте ли преди 7-10д, но там май не беше свързано с "времето"
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Защо в студеното време в салона на автомобила може да мирише на бензин... Възможните отговори според статията са 1 Защото на бензинджията му е било студено и не е сложил капачката на резервоара. Трябва задължително да е студено за да я забрави, през лятото е невъзможно. Също както е невъзможно да се получи и никоя от изброените В статията повреди. Ако ви мирише на бензин през лятото не е никакъв проблем. Той бензин в жегите е почти невъзможно да се запали по никакъв начин.