IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайска марка нае световен шампион във Ф1 за консултант

Кими Райконен ще помага на производителя на електрически спортни коли Zeekr

Световният шампион във Формула 1 - Кими Райконен, ще работи за китайския производител на електрически превозни средства Zeekr. Финландецът ще заеме позицията на „консултант по ефективността“, но за какво точно ще отговаря, засега не се съобщава.


Кими Райконен


Марката Zeekr произвежда първокласни електрически превозни средства, като тя е е част от китайския концерн Geely. По предварителна информация Кими Райконен ще доработва характеристиките на шофиране на флагманския модел 001 FR.

Райконен е на 44 години. Той спечели шампионата на Формула 1 през 2007 г., стана втори през 2003 и 2005 г. и завърши трети през 2008, 2012 и 2018 г. Финландецът се оттегли от състезанията преди 2 години, а в кариерата си той има и участие в световния рали-шампионат.

Флагманът на Zeekr - 001 FR, дебютира в началото на септември. Неговите електрически двигатели произвеждат 1265 к.с. Четирите мотора позволяват на машината да направи завой на място. Компанията-производител очаква да продава максимум 99 бройки от модела на месец.

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 5 месеца )
    Е всъщност Кими ще е предимно рекламно лице и вероятно ще помага за настройките. Много умен ход на китайците. Всички обичат Кими!