IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чували ли сте за Opel с разход на гориво под 1 литър на 100 км

Рекордното постижение е поставено преди цели 50 години

Днес обществото непрекъснато говори за автомобили, способни да демонстрират перфектната горивна ефективност. Но знаете ли, че тя е постигната още преди 50 години? Става дума за Opel Rekord P1 от 1959 година.


Opel P1


През 1973 година, точно преди 50 години, тази кола прови рекорд за нисък разход на гориво, като тогава колата показа разход от, забележете... 0.6 л/100 км! Съвременните коли, с всичките им хибридни надстройки дори не могат да се доближат до това постижение.

Оттогава този Opel няколко пъти е обявяван за продажба. Например през 2013 година за него се искаше никак немалката сума от 425 000 долара. Как обаче инженерите успяват да постигнат разход на гориво от 0.6 л/100 км? Или, както е записано от американците, пробег от 376 мили с 1 галон (605 км с 3.8 литра)?


Opel P1


Един от най-важните фактори за икономията на гориво и днес, и тогава си остава драстичното намаляване на теглото на автомобила. А рекордният Record е поставен на сериозна "диета" за да се получи прототипа Opel Rekord P1.

Колата е лишена от охладителна система (така че радиаторът на двигателя изчезва, поради което самият мотор се налага да бъде модифициран, за да работи при условия на силно нагряване). Някои части от окачването и задния диференциал също са премахнати.


Opel P1


Част от каросерията е отрязана, а в кабината са монтирани само най-необходимите уреди за управление и лек пластмасов стол за водача. В резултат на това на полигона под наблюдението на експерти от горивната компания Shell през 1973 г. е установен рекордно нисък разход на бензин от 0.6 л/100 км при движение със скорост 48 км/ч. За съжаление няма информация за настоящия собственик на автомобила.


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Баласур ( преди 6 месеца )
    Има един пред блока...вече осма година, капка не харчи!
  • #2
    5 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Сега като се замисля, този разход е абсолютно невъзможен дори за съвременен малолитражен двигател с електронно управление, камо ли за двигател от преди 50 години. Буквално противоречи на физичните закони и само който вярва в перпето мобиле може да повярва в този мит. Не е възможно този автомобил да поддържа 50 км в час само с 1 киловат мощност! Погледнете му аеродинамиката и челната площ. Само за преодоляване на въздушното съпротивление ще му трябва повече от 1 кВт
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Тоест по познатата схема с движение по писта с ниска скорост. Само се чудя, защо им е било необходимо сваляне на теглото при движение с постоянна скорост. Тогава теглото има значение единствено и само за съпротивлението на търкаляне на гумите, което лесно се решава със силно напомпани тесни гуми, щом така или иначе автомобилът е модифициран. Но пък премахването на охладителната система, която харчи енергия е било добро решение с постигнатия разход, който е феноменален за ДВГ!