IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroen, принадлежал на генерал Дьо Гол, се продава на търг

Автомобилът е направен специално за френския президент, а наддаването започва от 45 000 евро

На планиран търг в Сошо ще бъдат представени два модела на Citroen, пропити с история. Единият от тях – Citroen DS – е принадлежал на генерал Шарл дьо Гол – френски генерал, президент и министър-председател на Франция в годините след Втората световна война. Другото превозно средство – Citroen GS – е било не неговата съпруга, Ивон дьо Гол.


Citroen DS


Дори и без това наследство, Citroën DS 21 се смята вече за класика, като цената на превозното средство започва от 45 000 евро.

Автомобилът е направен по поръчка. Както се посочва в регистрационния документ, превозното средство е регистрирано на 2 октомври 1965 г. на името на „Президентството на републиката“. Адресът е недвусмислен: улица „Фобур Сент Оноре“ 55 – местоположението на Елисейския дворец.


Citroen DS


Като всяко президентско превозно средство, този DS разполага с известно специално оборудване: държачи за знамена, скрити в бронята, странични сенници за задните седалки, държачи за кокарда и държачи за документи. Моделът обаче остава дискретен, защото е „предназначен за пътуванията, които генерал Дьо Гол извършва между Елисейския дворец и резиденцията му в малкото градче Коломбе-ле-дьо-еглиз“.

Това шаси с номер 4352441 впоследствие е продадено на роднина на двойката Дьо Гол. Оценява се на 45 000-55 000 евро от аукционната къща. 

Citroën GS на Ивон дьо Гол също присъства на търга

Другото интересно предложение е Citroën GS , принадлежал на съпругата на държавника Ивон дьо Гол. Според легендата този модел е закупен след смъртта на генерал Дьо Гол. Желаейки да заменят споменатия по-горе DS, който е твърде внушителен, съпругата на президента и нейният шофьор се спират на този много по-универсален автомобил.


Citroen GS


GS се оценява в диапазона от 15 000 до 25 000 евро... и е без документ за регистрация. Освен това не е бил в движение повече от 40 години, а купето е в лошо състояние.


0 от 500