IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Словаци пускат спортен автомобил с дизайн от 20-те години на миналия век

Patak Rodster ще се предлага както с бензиново задвижване, така и като електромобил

Словашката компания Patak Motors се подготвя за серийно производство на двуместен роудстър по собствен дизайн, вдъхновена от спортните автомобили от през 20-те години на миналия век, като минималната цена на разработваното превозно средство ще бъде 16 900 евро.


Patak Rodster


Базираната във Върбов Patak е основана от предприемачите Андрей Хулала, Михал Връшек и Норберт Клемент, които имат опит в автомобилната индустрия и участват в автомобилни състезания. Компанията иска да произведе стилен, практичен и достъпен спортен автомобил за градска среда, дизайнът окончателно е оформен през 2020 г.

Първият прототип е завършен през 2021 г., като в момента тече подготовката по серийното производство.


Patak Rodster


В проекта участва и чешката компания Evektor, известна предимно с производството на леки самолети за гражданска авиация.

Словашкият спортен автомобил ще се нарича Rodster (това не е печатна грешка, липсва буквата „а“ след „о“), който принадлежи към класа на електрическите четириколки – категория L7e, които не изискват модерни пасивни и активни системи за безопасност - поради това е постигната относителна простота на дизайна и съответно достъпна цена.


Patak Rodster


Общата дължина на превозното средство е 3360 мм, ширината е 1395 мм, височината - 1360 мм. Собственото му тегло е само 450 кг. Каросерията има рамково-панелна конструкция и дизайн в стила на състезателните автомобили от 20-те години на миналия век. Еластичните елементи на предното окачване са премахнати вътре в тялото, всички колела са оборудвани с дискови спирачки и е добавена антиблокираща спирачна система (ABS).

Тясната двуместна кабина е тапицирана чрез микс между естествено дърво и синтетична кожа. Стандартното оборудване няма покрив, а вместо предно стъкло има къса козирка, но срещу допълнително заплащане можете да поръчате високо стъкло с рамка и сгъваем покрив от плат.


Patak Rodster


Като опция ще се предлагат климатик, отопляеми седалки, аудио система, мултимедийна система със сензорен екран, камера за задно виждане, сензори за паркиране, безжично зареждане за смартфон, спортен ауспух (за версията с двигател с вътрешно горене) и много други опции - компанията планира да пусне цялостен конфигуратор през декември.

Бензиновият Patak Rodster струва от 16 900 евро и ще е оборудван с едноцилиндров четиритактов бензинов двигател с мощност 21 к.с. Ще ускорява до 50 км/ч за 9 секунди при максимална скорост от 125 км/ч. Обемът на резервоара е 35 литра.

Електрическата версия ще се предлага срещу 22 900 евро и ще разполага с един електрически мотор с мощност 21 к.с., монтиран на задната ос, както и батерия с капацитет от 10 kWh, интегрирана в пода. Пълното ѝ зареждане ще осигурява пробег до 100 км. Автомобилът ускорява до 50 км/ч за 7 секунди при максимална скорост от 130 км/ч.


0 от 500