IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-търсените електромобили в Google

Tesla, Kia и Hyundai са хит сред потребителите, но модел на Lexus ги изпреварва по основен показател

Проучване на глобалните онлайн-търсения на електромобили разкрива, че не всеки мечтае да притежава Tesla. Американският производител доминира по продажби в някои региони – както Европа, например, където Model Y е лидер по продажби. Изследване на активността на потребителите на интернет обаче показва изненадващи разлики във вкусовете в различните държави.


Lexus RZ


Компанията Gridserve събра база данни за най-търсените електромобили по света, която включва 317 различни превозни средства и повече от 200 държави. И ако обикновените търсения в Google не посочват реални печалби, то това проучване на специализирани търсени дава представа какви електромобили хората искат най-много.

Ако се сумира крайния резултат според търсенията, Tesla Model 3 е на първо място с 20 млн посещения. Следват Kia EV6 с 15,8 млн, като корейския модел изпреварва Model Y (13,9 млн) и братовчеда си Hyunai Ioniq (12,7 млн). В Топ 10 попадат още Tesla Model S (11,5 млн), Porsche Taycan (10, 5 млн), Tesla Model X (9,5 млн), Polestar 2 (8,2 млн), Lexus RZ (7,2 млн) и BMW i4 (7,1 млн).

По-задълбочен поглед върху резултатите показва нещо много любопитно. Lexus RZ се класира едва на девето място със 7,2 млн търсения, но в същото време това е най-търсеният електромобил в 47 държави. И нито един друг модел не може да се похвали с подобен резултат.

Трябва да се отбележи, че много от търсенията са свързани с електромобили от съответната държава. Tata Nexon, например, има над 2 млн посещения в родината си Индия, а Rimac Nevera е номер по търсения в някои балкански държави. В същото време резултати за Китай, който е най-големият пазар на света – както за конвенционални, така и за електрически превозни средства, не се посочва, но там Google не е най-използвана търсачка в интернет.


0 от 500