IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо някои шофьори сипват захар в охладителната система на двигателя?

Карбураторите отдавна са в историята, но някои от техниките от онези времена все още могат да бъдат полезни

Колите, които се движиха масово преди 30-40 години по пътищата на страната ни, разбира се, бяха много по-опростени като конструкция от електрическите автомобили, хибридите и изобщо всички съвременни превозни средства - натъпкани с електроника, системи за сигурност и с други "плодове" на еволюцията на автомобилната индустрия.


антифриз


Но с всичко това автомобилните двигатели с вътрешно горене все още са запазили охладителната система в своя дизайн почти непроменена. Нейното „усъвършенстване“ през десетилетията се свежда като цяло до появата само на нови антифризни състави.

Това ни казва, че „заветите на нашите предци“ в областта на охлаждането на двигателя все още могат успешно да се използват от съвременните собственици на автомобили. Един от тях е свързан със захарта. В днешно време е трудно да си представим, но в края на миналия век доста коли се движеха с обикновена вода в радиатора. Особено камионите.

"Tosol" , съветски тип антифриз, се използваше главно за леки автомобили. Но понякога и той не спасяваше системата от замръзване - качеството на тази течност също беше съветско. Тоест нестабилно и непредвидимо. Освен това в онези дни се смяташе за нормално добавянето на вода към охладителната система, която първоначално беше пълна с антифриз, а когато се установи забележим спад в нивото на охлаждащата течност, се доливаше вода.

И тогава някои по-хитри шофьори осъзнаха, че точката на кипене на разтвор на вода и обикновена трапезна захар е по-висока от тази на чиста вода. И сладкият сироп замръзва при значително по-силен студ. От което се заключава, че разтвор на захар във вода може да се използва като заместител на антифриз.

Гаражни гении са открили емпирично, че за да получите домашен антифриз, трябва да разтворите над килограм захар в два литра чешмяна вода. По-малко концентрация не работи. При умерени студове полученият продукт не се превръща в лед и се справя добре с функциите за охлаждане на двигателя в жегата. Захарта обаче постепенно се разгражда и след няколко месеца домашно приготвеният антифриз изисква подмяна.

Сега такава рецепта може да бъде ползванта само в случай на спешност. Например, когато спешно трябва да добавите охлаждаща течност към системата, но нормален антифриз не е наличен, защото ситуацията се случва например някъде далеч от специализирани магазини за автомобили. Това не означава, че сега всеки собственик на кола трябва да държи в колата си петкилограмова торба захар и туба вода. Разбира се, че не. Но да знаете как да приготвите антифриз с помощта на импровизирани средства е полезно.


0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Глупости ( преди 6 месеца )
    Глупости на търкалета, захар се сипва в резервоара за гориво, това и баба знае, повишава мощността
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ракета Пейтриът ( преди 6 месеца )
    #8 Яко ги бълнувате колите на ток, даже и под статии за антифриз... Ядрени микрореактори с големината на 20-футов контейнер, произвеждащи енергия колкото цял танкер с нафта. Не можеш да скриеш танкер и цистерни. Най-много жертви се дават в охрана на конвои. Докато контейнера само един хеликоптер го носи. Стоят хамърите някъде в пустинята и се зареждат от сгъваеми панели ново поколение. И на места, дето туби не стъпват, пак пече Хелиос. Всичкото ограничение ви е в мисленето, не в техниката.
  • #9
    17 rate up comment 14 rate down comment
    до#3 ( преди 6 месеца )
    И за това ли руснаците са виновни бе дженди? Я отвори гардероба да видиш да не се е скрил там Путин! Погледни под леглото да няма руснаци, които искат да те нападнат всеки момент! Нали ти казах, че русофобията е психично заболяване и трябва да се лекува!
  • #8
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Електромобил ( преди 6 месеца )
    А когато спешно трябва да добавите електричество към системата, но източник за зареждане не е наличен, защото ситуацията се случва например някъде далеч от местата, където има такива?
  • #7
    19 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    може и малко захар в резервоара.. за избавяне от мъките.
  • #6
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Хаха ( преди 6 месеца )
    След 1 месец претакаш и слагаш зелето
  • #5
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Мастер Шеф ( преди 6 месеца )
    Може да пробвате и с готварска сол, може и йодирана. Такава г.л.у.п.о.с.т. за първи път чувам. И при соца си имаше антифриз, въпрос на избор.
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    някой слагат белтъци от яйца ......
  • #3
    26 rate up comment 3 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Язе у радиатора сипвам РЕДБУЛ, лято охлажда като фризер, зимъска загрява кът кюмбе. Тия глупости в статията само човек пил антифриз може да напише ...... Още не мога да разбера как в 21 век, някой може да седне да чете и преразказва руски глупости от дивия север?!
  • #2
    23 rate up comment 3 rate down comment
    ; ( преди 6 месеца )
    сега, който ги е писал тези глупости, за мен има психични отклонения.Кога, например, немски сайт ще падне толкова ниско ?