fallback

Помага ли наистина този стар трик за проверка на качеството на маслото?

Някои шофьори все още използват такъв метод, без да осъзнават, че той е безсмислен

В опита си да спестят пари от редовна смяна на маслото, без да навредят на двигателя, някои шофьори прибягват до различни трикове. Един от тях е за проверка на състоянието на маслото, като целта е да се прецени дали неговата смяна е наложителна или може да бъде отложена във времето.

Същността на метода е много просто – двигателят се оставя да работи на празен ход 5-10 минути, след което се изключва. Пръчката, измерваща маслото на нивото се вади и се поставя върху бял лист хартия. По-стари шофьори твърдят, че ако се образува равномерно светло петно без следи от вода, маслото е в добро състояние и „може да кара още“. Ако обаче върху хартията се образува тъмно и мръсно петно, маслото трябва да се смени.

Всъщност, този метод е известен отдавна и все още има шофьори, които му се доверяват. Автомобилни механици обаче предупреждават, че подобна процедура е напълно излишна, тъй като тя може да отговори само на един въпрос: „Черно ли е маслото или не?“

Причината е, че съвременни масла с добри почистващи свойства бързо потъмняват и това показва тяхната ефективна работа. И особено бързо - още първата минута, маслото става черно при работа в дизелов двигател. Опитите да се оцени степента на износване на мотора с откриване на метални отблясъци м маслото обремени на неуспех, тъй като самите частици метал имат много по-голяма плътност от маслото и бързо ще потънат на дъното.

Същото се случва и с водата, чиято плътност също е по-висока от тази на петрола. Качеството на маслото може да се оцени, само ако то бъде източено през пробката. Тогава ще се видят както металните частици, така и водата. Но подобен ход е безсмислен, тъй като маслото ще бъде източено от двигателя и във всички случаи ще трябва да се смени с ново.

fallback
  • #5
    Алекс ( преди 7 месеца )
    Който не може да си сменя маслото навреме,да не се занимава с коли и подобни съмнителни трикове.Има градски транспорт,влак,самолет.
  • #4
    Факт ( преди 7 месеца )
    Състоянието на маслото може да бъде определено в лаборатория, което струва повече от смяната му. Иначе има и *** начин за приблизителна преценка, но не е много надежден-върху филтърна хартия се капва масло и се измерват диаметрите на тъмното петно в средата и светлия мазен "ореол" около него. По съотношението между тях се определя състоянието на маслото. Аз лично не се затормозявам толкова и си сменям маслото на 80% от заявения ресурс или 1 година ако няма километри.
  • #3
    анонимен ( преди 7 месеца )
    "Пръчката, измерваща маслото на нивото се вади ..."- Петре , тъпаанааар си , няма какво друго да се каже!
  • #2
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Ако под руска кола няма локва с масло то значи че маслото е свършило.
  • #1
    анонимен ( преди 7 месеца )
    ако няма масло по щеката е най-добре маслото ;)
fallback
Последни