IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Италианци представиха технология, предотвратяваща катастрофи

Connected Rider and Drive позволява комуникация между автомобили и мотоциклети (ВИДЕО)

Компаниите Ducati и Lamborghini разработиха технология, наречена Connected Rider and Driver, която трябва да помогне на шофьорите и пътниците да избегнат инциденти на пътя, съобщава Carsweek.


Ducati и Lamborghini


Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача (ADAS) вече са нещо обичайно за повечето нови автомобили, но интегрирането им в мотоциклетите е сериозен проблем. С неговото разрешаване се заеха две италиански компании - Ducati и CMC, която представлява консорциум от производители на мотоциклети и оборудване за тях.

В основата на новата технология е бързата реакция, която е от ключово значение за предотвратяване на сблъсъци между автомобили и мотоциклети. В публикуваното видео Ducati Multistrada и Lamborghini Urus демонстрират комуникационна система, която включва три важни функции: помощ - при пресичане на кръстовище, помощ при ляв завой и предупреждение за изпреварване.


 
За да се демонстрира системата Junction Assist, сценарият предполага, че Multistrada се приближава до кръстовище, където видимостта е ограничена. Обикновено, ако мотоциклетът е скрит от дървета, други превозни средства, сгради или нещо друго, останалите участници в движението може просто да не го видят. В зависимост от това колко внимателно или невнимателно се движат останалите превозни средства, рискът от инцидент в подобна ситуация се увеличава.

Въпреки това, ако и мотоциклетът, и автомобилът имат функция за електронно подпомагане – в случая Cross Traffic Assist, на таблото на автомобила ще се покаже предупреждение, което подсказва на шофьора, че кръстовището не е свободно. Ако водачът види предупреждението, теоретично ще подходи по-внимателно към кръстовището или дори ще изчака, докато мотоциклетът премине безопасно.


0 от 500