IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Студенти поставиха нов световен рекорд за ускорение на електромобил

Експерименталната състезателна кола вдигна 100 км/ч за 0,9 секунди (ВИДЕО)

Режимът Ludicrous на Tesla Model S Plaid може да изглежда плашещ за мнозина, но явно изобщо не притеснява студентите по приложни науки от Университетите в Цюрих и Люцерн. Обединени в групата Academic Motorsports Club Zurich (AMZ) те създадоха едноместна кола с отворен кокпит, наречена „mythen”, с която счупиха световния рекорд за ускорение от 0 до 100 км/ч.


рекорд за ускорение


Разработката на автомобила е отнела около година, новият рекорд, който е признат Книгата на Гинес е 0,956 секунди. Предишното най-добро постижение беше на екип от Университета в Щутгарт, чиято кола през 2022 г. записа време от 1,461 секунди.

Говорител на AMZ коментира пред изданието InsideEVs, че mythen е състезателна кола от сериите Formula Student, която обаче е получила някои модификации и вече не може да участва в този шампионат. Нейното време е по-добро от това на най-бързите автомобили на ток. За сравнение два от тях - McMurtry Speirling и Rimac Nevera, ускоряват от 0 до 100 км/ч за 1,4 и 1,81 секунди.



Студентите сами са разработили 309-килограмовата кола, включително шасито и батерията. Те са използвали лека структура от въглерод и алуминий, тип пчелна пита и са използвали двигатели с главини на четири колела с мощност от 326 к.с. Така е постигнато съотношение от 1 конска сила на килограм. Пробегът с едно зареждане не се съобщава, но се посочва, че колата са справя с няколко опита за рекорд с едно зареждане.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    Реклама на никому ненужното ускорение. Като няма с какво друго да се похвалят електрокарите, започват с ускорението.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 11 месеца )
    Гост гледа клипа с запалените Тесли в сервиз в Германия.
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 11 месеца )
    Малко хора знаят: поради факта че токът се движи със скоростта на светлината, всяка кола на ток има програмирано забавяне от момента на натискане на акселератора до момента на ускорение, защото колата буквално може да ти "избяга" от крака и да пуснеш пeдaла, при което ще потегляш на тласъци.
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 11 месеца )
    Е нали трябва да знаят английски, за да разберат какво се казва в клипа? Сега ще помолим Гост да изгледа този две минутен клип и да ни обясни какво се разказва в него. Защото все обяснява, че много иска да гледа YouTube, ама няма желание. Иначе мама му е позволила.