fallback

Електромобилът на Xiaomi ще се казва Modena

Първата кола на IT-гиганта ще изминава 800 км с едно зареждане

Дългоочакваната електрическа кола на Xiaomi може да бъде представена преди края на тази година заедно със следващия флагмански смартфон на марката, съобщава Automotive News China.

Според информациите, IT-компанията е регистрирала името Modena за своя първи автомобил, като с него ще се опита да спечели част от бъдещите потребители на електрически превозни средства. Още преди 2 години Xiaomi обяви амбиции за създаване на електромобил, като неговото проектиране и разработка вече са приключили. Последните информации сочат, че още през август в новия автомобилен завод в Пекин е започнало пробно производство на модела.

В момента съоръжението произвежда около 50 прототипа всяка седмица, като се очаква Xiaomi да получи одобрение от Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай (MIIT), за да може да заработи с пълен капацитет. Това трябва да стане до месец, а след като компанията получи това разрешение, тя ще може и да продава електромобила.

Modena ще конкурира с автомобили като Tesla Model 3 и BYD Seal, като началната цена ще бъде около 25 000 долара. Електромобилът се захранва от батерия с капацитет 101 кВт/ч, които би трябвало да осигурят 800 км пробег с едно зареждане. Все още обаче не са ясни мощността и въртящият момент на модела.

fallback
  • #15
    До 12 ( преди 8 месеца )
    Със 100квт 800 км само от завода в *** на Боко
  • #14
    анонимен ( преди 8 месеца )
    По принцип нито Xiaomi, нито Huawei ще се напъват да предложат евтина кола. 25 000 долара е изключително висока цена за Китай. Там тия BYD дето тук са по 35 000 евро са около 8000 долара. Шаоми и Хуйвей ще се мъчат да са пионери при самоуправляващите коли. Тъй че, тая новина не е нещо, което да дава надежда за ниски цени.
  • #13
    Гост ( преди 8 месеца )
    Бустер4о не тлупав,дори напротив много е умен.Само гледа да си нагласи опорките.
  • #12
    анонимен ( преди 8 месеца )
    100квтч при такива размери 800км абсурд
  • #11
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 6. Кажи де? Къде отидоха цените на телефоните? Я си погледни параметрите на телефона от преди пет години, кажи колко е струвал тогава и колко струва сега подобен телефон? Цените направо са се сринали!
  • #10
    Пропов ( преди 8 месеца )
    Ферари имат модел Модена (360) и това име няма да го дадат на никой друг, особено пък на Китайци. А Ферари относно интелектуалната си собственост са безкомпромисно педантични. И китайците трябва да спрат да копират, имитират и крадат всичко, което им е интересно. Защото няма как да имаш имидж и успех на глобалния пазар само с мошенгии. Потенциланите клиенти от богатите държави са по образовани и трудно се лъжат с "имитиращи" продукти.
  • #9
    анонимен ( преди 8 месеца )
    в алиекспрес сигурно ще го пуснат с безплатна доставка
  • #8
    До оптимиста ( преди 8 месеца )
    Тази година на представянето си купих S23 8/256 за 750, свестен китайски с подобни параметри е трудно да се намери за тези пари. Та така и с автомобилите.
  • #7
    До 6 ( преди 8 месеца )
    Какво значи добър телефон за теб? Ако става въпрос за истински необходимото на повечето хора които не се правят на професионални фотографи и геймъри то струва под половината на бюджетен лаптоп
  • #6
    РУК ( преди 8 месеца )
    MythBusterчо, доста ще почакаш за евтините коли и многото зарядни станции! Ще ти дам любимия ти пример със смартфоните! Като се нарои пазара с производители, основно китайски, къде са цените бе шмат ко!Един добър телефон стана по скъп от високопроизводителен лаптоп!И то китайските брандове са на такива цени!Никой не почва бизнес за да ти е евтино на тебе теоретичко!Всеки търси печалбата! Вземи си чупи клавиатурата в главата вече и спри да бълваш бисери!
fallback
Последни